Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΓ. Χουλιάρας για σεισμό στο Μαρόκο: Είναι μακριά από τον ελλαδικό χώρο,...

Γ. Χουλιάρας για σεισμό στο Μαρόκο: Είναι μακριά από τον ελλαδικό χώρο, δεν μπορεί να μας επηρεάσει

Τεράστιο το ρήγμα που παρήγαγε τον σεισμό, είναι γνωστό το ρήγμα. Δεν έχουν όμως τακτικά αυτούς τους σεισμούς.

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι δεν είναι συνηθισμένη η χώρα σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς. “6,8 Ρίχτερ είναι τεράστιο μέγεθος για το Μαρόκο. Έχουν πάνω από 100 χρόνια να ζήσουν τέτοιο σεισμό και τέτοια καταστροφή. Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα. Δεν εφαρμόζεται αντισεισμικός κανονισμός, οπότε φυσιολογικό είναι να έχουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες”.

Ο σεισμός αυτός είναι πολύ μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δεν μπορεί να επηρεάσει εμάς. Ένας άλλος λόγος που έγινε αυτή η τεράστια καταστροφή, εκτός από την κατάσταση των σπιτιών, είναι ότι το βάθος του σεισμού ήταν μικρό. Ήταν στα 14 χιλιόμετρα. Οι μετασεισμοί είναι πιο ρηχοί και γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχουμε καταγράψει αμέσως μετά τον 6,8 ήταν 4,9 Ρίχτερ. Αυτό μας έδωσε και την πρώτη ένδειξη ότι έχουμε μετασεισμική ακολουθία, ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Από κει και πέρα, δυσκολευόμαστε σαν επιστημονική κοινότητα να παρακολουθήσουμε τη μετασεισμική δραστηριότητα, διότι δεν υπάρχουν σεισμολογικό δίκτυα, δεν υπάρχουν δίκτυα κοντά στα επίκεντρα των σεισμών, ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να δώσουμε μια εικόνα της εξέλιξης” πρόσθεσε.

Τεράστιο το ρήγμα που παρήγαγε τον σεισμό, είναι γνωστό το ρήγμα. Δεν έχουν όμως τακτικά αυτούς τους σεισμούς. Εμείς παραδείγματος χάρη είχαμε 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο το 2018 και πάλι είχαμε 7 Ρίχτερ στη Σάμο δύο χρόνια αργότερα. Είναι πιο τακτικοί αυτοί οι σεισμοί στον ελλαδικό χώρο παρά στην περιοχή του Μαρόκου” κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας