Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» το καθολικό άνοιγμα σχολείων στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» το καθολικό άνοιγμα σχολείων στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης: «Κάποια σχολεία στη Θεσσαλία μπορεί να μην ανοίξουν για μήνες».

Ορθάνοικτο άφησε το ενδεχόμενο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας, σχολικές μονάδες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες πλημμύρες να παραμείνουν κλειστές για τους πολλούς επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν όλα τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, οπότε και προγραμματίζεται ο καθιερωμένος αγιασμός για της πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως για παράδειγμα ορισμένα δημοτικά σχολεία στον Παλαμά. Εξήγησε, μάλιστα, ότι για το εν λόγω θέμα θα απασχολήσει αυριανή σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, όπου και θα ληφθεί η απόφαση για το ποια σχολεία μπορούν να επαναλειτουργήσουν.

«Έχουμε έναν σχολικό πληθυσμό περίπου 88.000 παιδιών. Μιλάμε για 1.000 σχολικές μονάδες και για 10.000 εκπαιδευτικούς», διευκρίνισε παραδεχόμενος ότι «δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία».

Εναλλακτικές λύσεις

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο συστέγασης σχολικών μονάδων, ενώ, διευκρίνισε ότι οι μαθητές των σχολείων που δεν θα ανοίξουν, θα πηγαίνουν σε όμορα σχολεία.

Αναφορικά με τα σχολικά ιδρύματα που θα κριθεί ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ανέφερε ότι εκεί πιθανόν να χτιστούν οικίσκοι, όπως συνέβη στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι.

Μακρή: «Κανένα σχολείο δεν θα ανοίξει στη Θεσσαλία αν δεν…»

Στο μεταξύ από βήματος της Βουλής η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, παραδέχτηκε ότι «δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η καταγραφή της εικόνας των ζημιών στο σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα μπορεί να λειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων θα μπορεί να λειτουργήσει.

«Καθημερινά κάνουμε τηλεδιασκέψεις με όλους τους διευθυντές των σχολείων και αύριο Τετάρτη θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για τα σχολεία που θα χρειαστούν συστέγαση η μετακίνηση», ανέφερε η κ. Μακρή.

 

Πρόσθεσε δε ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει επιμορφώσεις για την ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και γονιών στους θεσσαλικούς νομούς. Αφορμή των δηλώσεων της υφυπουργού Παιδείας ήταν η παρέμβαση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για την Κύρωση Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, (CEDEFOP)

Η κ. Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια κα προχειρότητα ενώ πρότεινε να διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες, τονίζοντας την ανάγκη ενός ολιστικού σχεδίου για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχουν γίνει στη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρήστος Κέλλας, επεσήμανε ότι η άμεση ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών αποτελούν άμεσες προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού.

«θα βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για ένα ολιστικό σχεδιασμό για τον θεσσαλικό κάμπο. Η επούλωση των πληγών δεν θα είναι εύκολη. Θα είμαστε όμως εδώ για να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί», σημείωσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας