Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤριαντόπουλος/Αγαπηδάκη/Αυγενάκης: 6.764 οριστικές αιτήσεις, 3.513 προσωρινές στο arogi.gov.gr

Τριαντόπουλος/Αγαπηδάκη/Αυγενάκης: 6.764 οριστικές αιτήσεις, 3.513 προσωρινές στο arogi.gov.gr

Προχωρά και η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφών από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Κλιμάκια που επικουρούνται και από στελέχη του ελληνικού στρατού.

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr λειτουργεί κανονικά και έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις, είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπ. Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. «Αιτήσεις για την κάλυψη των οικοσκευών και των αναγκών ως 6.600 ευρώ, για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής υποδομής έως 10.000 ευρώ και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν έως 4.000 ευρώ. Αιτήσεις και από όλες τις περιοχές και των 5 νομών».

Ταυτόχρονα, ανέφερε προχωρά και η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφών από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Κλιμάκια που επικουρούνται και από στελέχη του ελληνικού στρατού. Κλιμάκια που με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς. Σημειώνουμε ξανά ότι στην παρούσα φάση οι αυτοψίες δεν χρειάζεται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η ατμοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών όπου δεν προϋποθέτεται αυτοψία και που δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα». Και εξήγησε: «Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται στελέχη του υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας και της ΑΑΔΕ ώστε άμεσα και σύντομα οι δικαιούχοι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και όλοι οι δικαιούχοι στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε: «Όλοι όσοι έχουν πληγεί σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση. Όλοι όσοι δικαιούνται σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Να τονίσω και κάτι άλλο, γιατί εντοπίστηκαν διάφορες προσπάθειες και φαινόμενα τις τελευταίες ώρες. Η διαδικασία που ακολουθείται μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν μόνο όσοι δικαιούνται. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΕ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά που βρίσκονται μέσα στις ΔΟΕ των πληγεισών περιοχών μπορούν να πάνε όσοι δικαιούνται τρων αποδοχών μέσα από την πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».

«Όσον αφορά τις επιχειρήσεις προχωράει το έργο της περιφέρειας και των επιτροπών κρατικής αγωγής και έχουν πραγματοποιηθεί 877 αυτοψίες σε επιχειρήσεις από τις 3300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται. Όπως συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και σε περιοχές με την σημαντική συνδρομή της περιφέρειας αλλά και του στρατού όπου απαιτείται. Όσον αφορά την ΠΑΘΕ σημειώνεται σημαντική υποχώρηση των υδάτων και εργαζόμαστε ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας» κατέληξε.

Αγαπηδάκη: Συνολικά 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού – Ξεκινά η διανομή προστατευτικών υλικών

Νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού. «Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.

Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενή που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προστατευτικά υλικά θα μοιραστούν στους πολίτες

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

Αυγενάκης: Πρώτιστη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας». Φερτά υλικά και χώματα θα διευθετηθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση εξουσιοδωτημένων λατομείων. Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το υπουργείο είπε ανέφερε ότι για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και φερτά υλικά θα γίνει η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων που υπάρχουν ήδη σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τέλος ο Γιάννης Αρτοποιός αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο είπε ότι στο τρίγωνο Λάρισα – Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι οδικές βασικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές. Από χθες το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Τρικάλων Λάρισας. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξει η Αθηνών – Θεσσαλονίκης που παραμένει κλειστή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας