Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓΣΕΕ: «Ξεπάγωμα» μισθολογικών παροχών χωρίς όρους - ΚΚΕ: Όχι στο νομοσχέδιο «έκτρωμα»

ΓΣΕΕ: «Ξεπάγωμα» μισθολογικών παροχών χωρίς όρους – ΚΚΕ: Όχι στο νομοσχέδιο «έκτρωμα»

Η ΓΣΕΕ διεκδκεί το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών παροχών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ακριβώς όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο.

«Παρέλυσε» το κέντρο της Αθήνας από νωρίς σήμερα το πρωί, απουσία μέσων μεταφοράς και αυξημένης κίνησης αυτοκινήτων και διαδηλωτών, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας συμμετέχει σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στην απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας θα συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί, ναυτεργάτες, αλλά και ορισμένα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

 

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε απελευθέρωση του καθορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, μέσω ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, διαδικασία που ζητούμε να διασφαλισθεί από το νόμο ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2022/2041 για τους κατώτατους μισθούς.

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει «ως Συνομοσπονδία διεκδικούμε και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε σθεναρά το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών παροχών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ακριβώς όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο.

Προειδοποιούμε ότι η οποία θετικότητα της (μερικής) άρσης μνημονιακών διατάξεων χάνεται ανάμεσα στις στρεβλώσεις αλληλοαναιρούμενων ρυθμίσεων, που εντείνουν τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, τους οποίους εν τέλει θα οδηγήσει μαζικά στα δικαστήρια».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το εργατικό κίνημα δίνει ηχηρή απάντηση για το νομοσχέδιο – έκτρωμα

«Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή», δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμα, δίνεται μια ηχηρή απάντηση για το μεγάλο ψέμα, την κοροϊδία με τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, αλλά και για την εγκληματική πολιτική της που βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του “κόστους-οφέλους”, σε αυτή τη λογική για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:

«Γι’ αυτό η λύση είναι μια: Ένας για όλους και όλοι για έναν».<

 

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι κινητοποιήσεις των οποίων κρίθηκαν παράνομες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία δεδομένα, τα ΜΜΜ θα κινηθούν ως εξής:

– Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του ΕΚΑ, η οποία είναι νόμιμη.

– Το Μετρό και συγκεκριμένα οι γραμμές 2 και 3, ενώ αρχικά ήταν να λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 13:30, σε νεώτερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ έγινε γνωστό ότι δεν λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

– Το Τραμ θα λειτουργήσει επίσης από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30

– Ο Ηλεκτρικός, δηλαδή η γραμμή 1 του Μετρό, δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας

– Όσον αφορά στα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ. Κοινώς, ισχύει η στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η στάση στα τρόλεϊ εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα.

– Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

– Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

  • ΟΣΕ – ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Στάση εργασίας από 21:00 – 00:00
  • ΚΤΕΛ: Κινούνται κανονικά
  • ΠΛΟΙΑ: Δεν θα εκτελεστούν ορισμένα δρομολόγια

Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική./h4>

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας