Ανεστάλη κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Από το βράδυ της Παρασκευής έχει ξεκινήσει και η εκκένωση των δύο σταδίων. Πάνω από 1.000 αθλητές του Μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες απομακρύνθηκαν άμεσα. Από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναφέρει: «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Το κλείσιμο του ολυμπιακού σταδίου επηρεάζει άμεσα την ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, αφού το έχει δηλώσει ως έδρα του για τους αγώνες του Europa League.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι το στάδιο «Δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και υπογράμμισε:

«Μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021, για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για τη στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στη διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης είπε πως «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί».

«Μόλις ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανένα αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλεια», σημείωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Αυτήν την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ.

Στα «πυρά» από τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Άρα δεν υπάρχει θέμα εισιτηρίων. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

Τέλος, για το πότε θα ανοίξει το στάδιο είπε: «Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, χωρίς να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η ανακοίνωση βγήκε χθες από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μια στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρία, η οποία βασίζεται προφανώς σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρία αυτή. Ενημερωνόμαστε από τα επίσημα στοιχεία και από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ και το ΕΜΠ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα οποία έχουν βγει ως πορίσματα, με βάση τα στοιχεία. Και θα έχουμε και επίσημη ενημέρωση τη Δευτέρα από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση.

Δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία από την Κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά και εφόσον γίνουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες, γιατί ξέρετε πρέπει αυτό να πιστοποιηθεί και να βεβαιωθεί- θα ξεκινήσουν προφανώς και οι διαδικασίες αποκατάστασης. Το κράτος, εν προκειμένω το ΟΑΚΑ, η διοίκηση του συγκεκριμένου οργανισμού, καλείται να εφαρμόσει όσα υποδεικνύουν οι ειδικοί. Δεν έχει τη δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, το κράτος να αμφισβητήσει ή να διαψεύσει μια επιστημονική μελέτη και αυτός είναι ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην αναστολή λειτουργίας. Το μόνο που μπορεί να κάνει –και θα το κάνει– είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση και να δει την καλύτερη δυνατή λύση για την ασφάλεια των πολιτών», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε σήμερα το πρωί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε μεταξύ άλλων. ο κ. Γαλακτόπουλος.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) με την οποία και ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις