Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟΑΚΑ: Ξεκινά η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητά του

ΟΑΚΑ: Ξεκινά η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητά του

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων.

Αρχίζει άμεσα η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, με την έκθεση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το στέγαστρο Καλατράβα να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, και ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο, να κλείνουν επ` αόριστον.

Την ίδια ώρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά :

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, να σημειώνει πως «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες, και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.

ΟΑΚΑ – 41 χρόνια ζωής

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής. Η κατασκευή του άρχισε το 1978 και τα εγκαίνια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1982.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε ήταν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου του 82, ενώ το 1997 διοργανώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Το στάδιο του ΟΑΚΑ φιλοξενούσε πάντοτε αγώνες ποδοσφαίρου. Το έχουν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους η εθνική ομάδα, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ενώ έχει φιλοξενήσει τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και Κυπελλούχων.

Όταν η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκε η κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα.

Το κεντρικό στάδιο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως σούπερ ειδική για το Ράλι Ακρόπολις.

Στον τομέα του πολιτισμού, στο ΟΑΚΑ έχουν διοργανωθεί εμβληματικές συναυλίες, όπως αυτές αφιερωμένες στον Μάνο Λοϊζο και στην Μελίνα Μερκούρη συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και των Πυξ Λαξ, ενώ έχουν εμφανιστεί σπουδαία ξένα συγκροτήματα: Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Iron Maiden, Guns N` Roses.

Η συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την αθλητική κοινότητα.

Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του ελέγχου της στατικής επάρκειας ανέλαβε γραφείο ειδικών συμβούλων μηχανικών.

Τα έργα συντήρησης του σταδίου έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας