Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΜεταναστευτικό: «Κόκκινος» συναγερμός σε Έβρο και Αιγαίο - Τι ετοιμάζει ο...

Μεταναστευτικό: «Κόκκινος» συναγερμός σε Έβρο και Αιγαίο – Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Συνοριοφύλακες, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος που επιχειρεί ο Ερντογάν. Η Ελλάδα ενημερώνει καθημερινά τις Βρυξέλλες, ενώ θα θέσει το όλο ζήτημα και στο ΝΑΤΟ.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την επικράτηση στις εκλογές και ο νέος Σουλτάνος δείχνει τις προθέσεις του, αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ταγίπ Ερντογάν και η Στρατοχωροφυλακή στη Τουρκία, με εντολή από το Λευκό Παλάτι, άρχισε να στέλνει με τη βία εξαθλιωμένους ανθρώπους στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, αναγκάζοντάς τους να παραμένουν πάνω σε νησίδες για μέρες, μέχρι να εισέλθουν στη χώρα μας.

Παράλληλα, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές και στο Αιγαίο, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η χώρα μας, λόγω της πολύ καλής προετοιμασίας των προηγούμενων ετών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τακτική της Άγκυρας.

Ειδικά στον Έβρο όμως, υπάρχουν σημεία που δεν έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του φράκτη, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι δουλέμποροι να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να προωθούν δεκάδες μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, που προέρχονται από στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές, από ελληνικής πλευράς εκφράζονται φόβοι ότι οι μεταναστευτικές ροές θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο Ερντογάν θέλει και πάλι να «πιέσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εισρεύσουν εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του.

Και αυτό, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας, είναι η οικονομική κατάρρευση της χώρας του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν, άλλαξε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τοποθετώντας τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με διεθνείς επενδυτικούς οίκους σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο νέος Σουλτάνος, προσπαθεί με το μεταναστευτικό να εκβιάσει για ακόμη μια φορά τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μια «γενναία» οικονομική ενίσχυση για τα εκατομμύρια των μεταναστών που φιλοξενούνται, υπό άθλιες συνθήκες, στην Τουρκία.

Εξάλλου, σε όλες σχεδόν τις προεκλογικές του ομιλίες, ο Τούρκος πρόεδρος τόνιζε ότι μόλις επανεκλεγεί θα εκκινήσει τις διαδικασίες για να φύγουν από τη χώρα του 5 εκατομμύρια μετανάστες.

Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα αν παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας μας αναμένεται να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τις κινήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η προώθηση χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας αποτελεί επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η νέα Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία φυσικά θα παραβρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επομένως, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να έχει αποκτήσει μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου, ώστε να εκπροσωπηθεί επάξια και δυναμικά η χώρα μας στη κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ήδη, στον τουρκικό τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο τον Μάρτιο του 2022.

Πάντως, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Ελλάδας δηλώνουν έτοιμες για να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε απειλή.

Αυτό εξάλλου απέδειξαν και στο περιστατικό με τη σύγκρουση των δύο εμπορικών πλοίων στα ανοικτά της Χίου.

Οι δυνάμεις του λιμενικού της χώρας μας, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, έσπευσαν άμεσα στο σημείο της σύγκρουσης και ανέλαβαν την επιχείρηση διάσωσης, πριν προλάβει να αντιδράσει η Τουρκική ακτοφυλακή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.