Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τουρκία και αμέσως μετά τις εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν που ξεσήκωσαν την ελληνική διπλωματία, τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με μια άλλη ανταλλαγή επίσκεψης των μερών.
Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε σήμερα ότι υπουργός Άμυνας της Τουρκιας, Γιασάρ Γκιουλέρ, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η επίσκεψη του Γκιουλέρ επρόκειτο να ακολουθήσει χρονικά τη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα και να προηγηθεί χρονικά της συνάντησης που αναμένεται να έχουν αργότερα μέσα στον μήνα, την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το ελληνικό ΥΠΕΘΑ έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει, μέσω άτυπης ενημέρωσης, ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έχει προσκληθεί στην Αθήνα. «Σχετικά με τα αναφερόμενα σε ΜΜΕ της Τουρκίας περί επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Άμυνας κ. Γιασάρ Γκιουλέρ στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει πρόσκληση», αναφέρει σχετικά το υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας.
Οι προετοιμασίες για την επερχόμενη επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Τουρκία προχωρούν, πάντως, κανονικά.
«Eπιχειρούμε μια νέα αρχή με τη γείτονα Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, ως οφείλουμε, τις διαφορές μας και να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ από το Τολέδο όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Μόλις μια ημέρα νωρίτερα ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίσει ως «εχθροπαθείς» και «αντιπαραγωγικές» κάποιες από πιο πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, αναφερόμενο προφανώς σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή η οποία στη γειτονική χώρα εορτάζεται ως μέρα της νίκης.