Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς πολεμούν και στο μέτωπο του...

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς πολεμούν και στο μέτωπο του κυβερνοχώρου

Επιπλέον, η φιλορωσική ομάδα Anonymous Sudan ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφαρμογής Red Alert του Ισραήλ, η οποία παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες για ρουκέτες.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καθίστανται σημαντικό χαρακτηριστικό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η ένταση των επιθέσεων μπορεί να αυξηθεί. Οι ομάδες χάκερ πιστεύεται ότι συνδέονται με χώρες όπως το Ιράν και τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, έχουν εξαπολύσει μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις και διαδικτυακές εκστρατείες εναντίον κυβερνητικών, κοινωνικών οργανισμών και μέσων ενημέρωσης, αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

«Στην πλατφόρμα Telegram, ομάδες χάκερ ισχυρίστηκαν ότι παραβίασαν ιστότοπους, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, μια εφαρμογή προειδοποίησης πυραύλων και το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome».

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η πραγματική κλίμακα αυτών των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η φυσική επίθεση ενισχύεται από μια ψηφιακή επίθεση, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να αναπαραχθεί ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία και οι σύμμαχοί της επιτέθηκαν στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες του πολέμου του 2022.

Η Λιζ Γου, εκπρόσωπος του ισραηλινού ομίλου κυβερνο-ασφάλειας Check Point Software, δήλωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί περισσότερες από 40 ομάδες επιθέσεων και ότι περισσότεροι από 80 ιστότοποι έχουν παραβιαστεί και διαταραχθεί από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς. Σε αυτές περιλαμβάνονταν κυβερνητικοί ιστότοποι και ιστότοποι μέσων ενημέρωσης.

Πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Είναι πιθανό ότι η κακή σύνδεση στο διαδίκτυο σήμαινε ότι οι εισβολές δεν πραγματοποιήθηκαν από τη Γάζα. Αυτές οι ομάδες των κυβερνοεπιτιθέμενων έχουν γνώσεις που δεν πρέπει να υποτιμηθούν, δήλωσε ο Τζιμ Χάιμς, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι χάκερ που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι νομίζετε», δήλωσε ο κ. Χάιμς, «Ο τομέας του κυβερνοχώρου πρέπει να παρακολουθείται στενά».

Οργανώνονται επιθέσεις εναντίον κρατικών φορέων και μέσων ενημέρωσης

Ορισμένες από τις κυβερνο-επιθέσεις αυτής της εβδομάδας είχαν σαφή αντίκτυπο. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Υπουργείο Παιδείας πέρασε από το Zoom στις βιντεο-συναντήσεις της Google μετά τις ζωντανές συνεδριάσεις Zoombing από άτομα που ισχυρίζονταν ότι ήταν μαχητές της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Άβι Μάγιερ, αρχισυντάκτη της Jerusalem Post, ο ιστότοπος της εφημερίδας ενεργοποιήθηκε και απενεργοποιήθηκε αρκετές φορές τις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ωρών κατά τις οποίες ήταν εντελώς εκτός λειτουργίας.

Επιπλέον, η φιλορωσική ομάδα Anonymous Sudan ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφαρμογής Red Alert του Ισραήλ, η οποία παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες για ρουκέτες. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Group-IB διαπίστωσε επίσης ότι η AnonGhostgroup είχε αλλοιώσει την εφαρμογή. «Το Politico επιβεβαίωσε την αναφορά της Group-IB ότι η εφαρμογή έχει αφαιρεθεί από το Google Play Store.

Άλλες επιθέσεις ήταν δύσκολο να δικαιολογηθούν. Η φιλοϊρανική ομάδα χάκερ Cyber Av3ngers ισχυρίστηκε ότι χτύπησε μια ισραηλινή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις 6 Οκτωβρίου, βυθίζοντας την πόλη Yavne στο σκοτάδι. Η επίθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία ηλεκτρισμού ή από τους εκπροσώπους της πόλης. Λίγο αργότερα, οι Cyber ​​Av3ngers, οι Anonymous Sudan και οι συνδεδεμένοι με τη Ρωσία Killnetalso ισχυρίστηκαν ότι είχαν παραβιάσει τους ιστότοπους του think tank Israel Policy Forum και του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Δεν υπήρξε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση των επιθέσεων και μέχρι την Παρασκευή όλοι οι ιστότοποι ήταν σε λειτουργία.

Το Ισραήλ είναι ένας δύσκολος στόχος για κυβερνοεπιθέσεις. Θεωρείται μια από τις πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν αύξησε την υποστήριξή της στον κυβερνοχώρο προς το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, λίγες μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, η τεχνολογική κοινότητα του Ισραήλ δημιούργησε τις δικές της «κυβερνοταξιαρχίες πολιτών», ανέφερε η Wall Street Journal.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας