Προς επισημοποίηση το «φλερτ» με επενδυτική βαθμίδα από S&P… οσονούπω

Υψηλή πιθανότητα η S&P να δώσει αυτήν την Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αλλά και η Fitch το investment grade τον Δεκέμβριο, βλέπει η JP Morgan.

0

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Τράπεζας JP Morgan, η Ελλάδα διεκδικεί αξιόμαχα την επενδυτική βαθμίδα από S&P την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, αλλά και από τον Οίκο Fitch την 1η Δεκέμβρη.

Ειδικότερα, όπως εκτιμά η JP Morgan «Στην Ελλάδα, βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- σε σταθερή προοπτική, κατά την αναθεώρησή της στις 20 Οκτωβρίου».

Βέβαια, να υπενθυμίσουμε, ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s είχε αφήσει αμετάβλητο στo «ΒΒ+» το αξιόχρεο της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αλλά και τον περασμένο Ιούλιο ο Οίκος S&P δήλωνε ότι είμαστε κοντά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη. «Προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα, αυτό το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο« είχε εκτιμήσει στις 11 Ιουλίου 2023, παραπέμποντας για το ενδεχόμενο σε επόμενο χρόνο, «Επόμενη ημερομηνία η 20η Οκτωβρίου» είχε προσδιορίσει.

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο πρωθυπουργός προσδιόρισε για το β’ εξάμηνο του έτους, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του S&P και του Fitch, καθώς ήδη η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της JP Morgan στις 8 Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, για την επανένταξη στους ενεργά παρακολουθούμενους δείκτες ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολογήσεις, S&P, Moody’s και Fitch, προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών του δεύτερου 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς που έχει δημοσιεύσει ο ΟΔΔΗΧ, η χώρα θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία δημοπρασία στις 18 Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. Αναμένουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, βλέποντας μάλιστα και αποκλιμάκωση των spread των ελληνικών ομολόγων έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την JP Morgan, το ελληνικό spread, δηλαδή η διαφορά με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, θα υποχωρήσει στις 135 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και έπειτα θα υποχωρήσει στις 130 μονάδες βάσης, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον 12 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι στα trades που συστήνει, αφού στις 22 Σεπτεμβρίου έκλεισε και την τελευταία long θέση στα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ τον Ιούνιο η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κυμαίνονταν στο 3,6%, πλέον έχει ανέβει στα επίπεδα του 4,27%, λόγω των πιέσεων που έχουν σημειωθεί στις ομολογιακές εκδόσεις, με το spread με το γερμανικό δεκαετές να είναι στις 149 μονάδες βάσης.

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει «συμπέσει» με την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές ότι οι τίτλοι διαπραγματεύονταν για αρκετούς μήνες, έχοντας ήδη ενσωματώσει την επενδυτική βαθμίδα στην αποτίμησή τους.

 

Η JP Morgan έχει προβλέψει επίσης ένα αισιόδοξο μέλλον για το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μέχρι το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 223 δισ. ευρώ με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πληθωρισμό στο 4,2%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%.

Ο δείκτης της ανεργίας, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στο 11,95.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις