Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτο χωριό Δερβιτσάνη ολοκληρώθηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κων. Μητσοτάκη παρουσία...

Στο χωριό Δερβιτσάνη ολοκληρώθηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κων. Μητσοτάκη παρουσία Έντι Ράμα

Τον Αλβανό Πρωθυπουργό συνόδευε στις σχετικές εκδηλώσεις η υπουργός πολιτισμού της χώρας Μιρέλα Κουμπάρο. Τον Έλληνα πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παρούσα και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Υπό την προσωπική μέριμνα του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα έγιναν σήμερα πριν από το μεσημέρι στο χωριό Δερβιτσάνη, κεφαλοχώρι της ελληνικής μειονοτικής περιοχής της Δρόπολης, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η ανακαινισμένη πλατεία της κοινότητας μετονομάστηκε σε «Πλατεία Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που τον μακρινό Γενάρη του 1991 και αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία επισκέφτηκε αυτό το ελληνικό μειονοτικό χωριό και τον υποδέχτηκαν με σπάνιο ενθουσιασμό δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένοι Έλληνες στο αλβανικό μαρτύριο.

Τριάντα ένα χρόνια μετά, πέρυσι το Δεκέμβρη, συνοδευόμενος ξανά από τον Αλβανό πρωθυπουργό, επισκέφτηκε το ίδιο χωριό ο γιος του και νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην περυσινή από κοινού επίσκεψη με τον Αλβανό ομόλογό του, ο Έντι Ράμα υποσχέθηκε στον Κύριο Μητσοτάκη ότι η συγκεκριμένη πλατεία της Δερβιτσάνης θα φέρει το όνομα  του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και θα εξωραΐζεται από την προτομή του αείμνηστου Έλληνα πολιτικού. Σήμερα, μαζί με τα αποκαλυπτήριά της προτομής του Έλληνα πολιτικού και η ανακαινισμένη πλατεία της ελληνικής μειονοτικής κοινότητας πήρε τον όνομα του Έλληνα πρώην Πρωθυπουργού.

Τον Αλβανό Πρωθυπουργό συνόδευε στις σχετικές εκδηλώσεις η υπουργός πολιτισμού της χώρας Μιρέλα Κουμπάρο. Τον Έλληνα πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παρούσα και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Στον χαιρετισμό του ο Αλβανός Πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε εκτενέστατα στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ωστόσο, δεν απέφυγε να αναφερθεί στο ψυχρό κλίμα των διμερών σχέσεων. Απέδωσε τις επιδεινωμένες σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Αθήνας «στις εκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες» όπως είπε. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κατάσταση «με διαφωνίες και φιλονικίες αδερφών που κατοικούν σε χωριστά σπίτια» και εξέφρασε την δική του αισιοδοξία ότι στους σημερινούς καιρούς δημοκρατίας τέτοιες καταστάσεις «όχι μόνο περνούν αλλά ενισχύουν περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας».

Από τη δική του πλευρά ο κ. Αβραμόπουλος μνημόνευσε το έργο του κ. Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του για την πρόοδο της Ελλάδας και των διμερών σχέσεων. Επισήμανε το ρόλο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης της Αλβανίας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση, όπως είπε, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Παρατηρήθηκε επίσης ο επιφυλακτικός ενθουσιασμός των παραβρισκόμενων Ελλήνων, που ασφαλώς ήταν πολύ λιγότεροι από την πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη του 1991.

Την προτομή του κ. Κωσταντίνου Μητσοτάκη φιλοτέχνησε ο Αλβανό γλύπτη Αρντιάν Ντούλε που για αρκετά χρόνια ήταν μετανάστης στην Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας