Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚ. Σκρέκας: «Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα επιβάλλει...

Κ. Σκρέκας: «Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα για την αισχροκέρδεια»

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το πρόστιμο που επιβλήθηκε προ ημερών οδήγησε την εταιρεία στην οποία επιβλήθηκε να μειώσει κατά 25% τις τιμές στο ράφι ενώ τόνισε πως οι έλεγχοι γίνονται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και πρόσθεσε πως, αυτό το διάστημα, ελέγχονται και επτά πολυεθνικές για τις τιμές τους.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει και αυτή να κάνει ελέγχους. Θέλουμε αποτελέσματα, δεν θέλουμε ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ το κάνει ο καταναλωτής κάθε μέρα όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Από την στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένη πρακτική ή δεσπόζουσα θέση από εταιρείες για τις τιμές στο ράφι, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Επιπλέον και το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ και οι αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών ελέγχουν το περιθώριο κέρδους ενώ γίνεται και ηλεκτρονικός έλεγχος».

Αυτά σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για την πορεία των τιμών και κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι αυξήσεις ενώ υπογράμμισε «επιβάλλονται και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει 15.000 έλεγχοι από την παραγωγή μέχρι το ράφι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5 εκατομμυρίων ευρώ και τα πρόστιμα εισπράττονται». Επίσης τόνισε πως, από τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα για αισχροκέρδεια ενώ πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο και σε πολυεθνική».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το πρόστιμο που επιβλήθηκε προ ημερών οδήγησε την εταιρεία στην οποία επιβλήθηκε να μειώσει κατά 25% τις τιμές στο ράφι ενώ τόνισε πως οι έλεγχοι γίνονται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και πρόσθεσε πως, αυτό το διάστημα, ελέγχονται και επτά πολυεθνικές για τις τιμές τους. Μάλιστα, όπως είπε μεταξύ των πολυεθνικών που ελέγχονται για την τιμολογιακή πολιτική τους, μία ελέγχεται και για την τιμή στο ελαιόλαδο «και εφόσον προκύψει παράβαση, θα επιβληθεί πρόστιμο».

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να επιβληθούν πρόστιμα. Έχουμε πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το Ελληνικό Κράτος δεν υπολείπεται ελεγκτών και ελεγκτικών μηχανισμών. Εμείς θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε εταιρείες, εφόσον διαπιστωθεί αισχροκέρδεια», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτη την ελληνική οικογένεια απέναντι στην ακρίβεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να έχουν τα νοικοκυριά πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης σε προσιτές τιμές».

«Απορρυπαντικά, σαμπουάν, τρόφιμα, όλα τα προϊόντα που απασχολούν τα νοικοκυριά εμείς τα ελέγχουμε για το περιθώριο κέρδους», επεσήμανε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι έχουν αρχίσει και αναρτώνται στα σούπερ μάρκετ οι ταμπέλες για τα προϊόντα με έκπτωση, που ξεκινάει από 5% για, τουλάχιστον, έξι μήνες και μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί ότι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 323 προϊόντα από 7 βασικές κατηγορίες, με στόχο να γίνουν 500.

Ακόμη ο κ. Σκρέκας ανέφερε «κινούμαστε σε δύο άξονες για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά με την ακρίβεια: ελέγχους για να μην υπάρξει κερδοσκοπία και γνώση στον καταναλωτή για να μπορεί να επιλέγει από εκεί που μπορεί να το αγοράσει φθηνότερα». Ως προς το δεύτερο σκέλος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της πλατφόρμας e-katanalotis.

Μιλώντας για τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, είπε ότι εδώ και μία εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ αναρτούν τις τιμές στην πλατφόρμα e-katanalotis, σημείωσε ότι οι τιμές στα εν λόγω είδη αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και συγκρίνονται οι διακυμάνσεις σε σχέση με τις μεγάλες αγορές της Βαρκελώνης και της Ιταλίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την ακρίβεια, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Οι αυξήσεις στους μισθούς που δρομολόγησε η Κυβέρνηση θα είναι σταθερή, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει».

Τέλος ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας