Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΜητσοτάκης: Συνεισφορά της Ελλάδας για ενισχυμένη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσης προς τη...

Μητσοτάκης: Συνεισφορά της Ελλάδας για ενισχυμένη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσης προς τη Γάζα

Νομίζω ότι το πιο δύσκολο είναι να εξευρεθεί ένας ασφαλής χώρος εκφόρτωσης στη Γάζα και βεβαίως να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου που θα κάνει αυτό το πλοίο. Εάν αυτοί οι όροι, οι προϋποθέσεις μπορούν να εκπληρωθούν η Ελλάδα θα παράσχει με κάθε δυνατό μέσο τη βοήθειά της, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανακούφιση του πόνου» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. «Έχουμε ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στο αεροδρόμιο Al Arish, (κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα) αλλά και βεβαίως, δεδομένης της εγγύτητας που έχουμε, αναμένουμε να παίξουμε έναν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παροχής άμεσης βοήθειας προς τη Γάζα» ανέφερε και πρόσθεσε πως «συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο την συνεισφορά μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου και πραγματικά υποστηρίζουμε πλήρως όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα με αυξημένο όγκο που μόνον θαλασσίως μπορεί να παρασχεθεί».

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε

«Λυπούμεθα βαθύτατα, για όλη την κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ όλα όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών και βεβαίως να ευχαριστήσω όλους αυτούς που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να βοηθήσουν. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο άμεσα γειτνιάζουν με την περιοχή και βεβαίως είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανακούφιση του πόνου. Έχουμε ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στο αεροδρόμιο Al Arish, αλλά και βεβαίως, δεδομένης της εγγύτητας που έχουμε, αναμένουμε να παίξουμε έναν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παροχής άμεσης βοήθειας προς τη Γάζα.

Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο την συνεισφορά μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου και πραγματικά υποστηρίζουμε πλήρως όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα με αυξημένο όγκο όγκο που μόνον θαλασσίως μπορεί να παρασχεθεί.

Νομίζω ότι το πιο δύσκολο είναι να εξευρεθεί ένας ασφαλής χώρος εκφόρτωσης στη Γάζα και βεβαίως να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου που θα κάνει αυτό το πλοίο. Εάν αυτοί οι όροι, οι προϋποθέσεις μπορούν να εκπληρωθούν η Ελλάδα θα παράσχει με κάθε δυνατό μέσο τη βοήθειά της. Και βεβαίως περιμένουμε τη βοήθεια όλων όσων γνωρίζουν και την γεωγραφία της περιοχής να συνδράμουν.

Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη συνολική σύρραξη. Δεν είναι ούτε η ώρα ούτε ο χώρος για να το κάνω αυτό. Κύριε Πρόεδρε, θα ολοκληρώσω επαναλαμβάνοντας αυτά τα οποία είπατε, την αναγκαιότητα δηλαδή να ξεκινήσουμε τη συζήτηση τώρα σχετικά με την πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύρραξη, η οποία εν τέλει θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να διασφαλίσουμε την διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Και βεβαίως το παλαιστινιακό κράτος είναι προϋπόθεση για την μακροημέρευση της ειρήνης στην περιοχή και ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να συνεχίσουμε γι αυτό το αποτέλεσμα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας