Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣυνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Κίνας: Στόχος η βελτίωση των διμερών σχέσεων με φόντο τους...

Συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Κίνας: Στόχος η βελτίωση των διμερών σχέσεων με φόντο τους πολέμους σε Μ. Ανατολή και Αν. Ευρώπη

Παρά τις ελπίδες που διαφαίνονται για κάποια προσέγγιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πολλοί αναλυτές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί καθώς εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές θα προσεγγίσουν με καχυποψία το τραπέζι των συζητήσεων, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τι επιδιώκει η άλλη πλευρά.

Προσδοκίες για ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας και άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καλλιεργούνται από τη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των δύο χωρών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που ξεκινά αύριο Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο και στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονται τα βασικότερα διμερή θέματα, όπως η αποκατάσταση των επαφών των στρατιωτικών επιτελείων των δύο υπερδυνάμεων και η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου φαιντανύλης, που εξελίσσεται σε μάστιγα για τις ΗΠΑ.

Η Κίνα το περασμένο έτος διέκοψε τις διμερείς στρατιωτικές επαφές μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ οι σχέσεις των δύο πλευρών οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν οι ΗΠΑ κατέρριψαν κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan (AP Photo/Jacquelyn Martin)

που ίπτατο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καρολίνας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλλιβαν σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την κατά πρόσωπο διπλωματία σε ανώτατο επίπεδο για τη διαχείριση περίπλοκων σχέσεων.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στο Σαν Φρανσίσκο και αν ο πρόεδρος θα είναι σε θέση μετά τη συνάντηση να ανακοινώσει ότι πράγματι έχει γίνει πρόοδος στην αποκατάσταση των στρατιωτικών επαφών» σχολίασε ο Τζέικ Σάλλιβαν, που υπογράμμισε τη σημασία τους, αφού μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο οποιοσδήποτε ανταγωνισμός δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο μετατρεπόμενος σε σύγκρουση.

 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Από κει και πέρα, αναμένεται να συζητηθούν και μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και στην Ανατολική Ευρώπη με τις συνεχιζόμενες ρωσο-ουκρανικές συγκρούσεις. Η αμερικανική πλευρά σκοπεύει να θέσει ως αντικείμενο συζήτησης και τις σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας, ενώ θα θίξει και θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Παρά τις ελπίδες που διαφαίνονται για κάποια προσέγγιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πολλοί αναλυτές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί καθώς εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές θα προσεγγίσουν με καχυποψία το τραπέζι των συζητήσεων, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τι επιδιώκει η άλλη πλευρά.

Για τα αποτελέσματα που αναμένονται από την 30η σύνοδο κορυφής της APEC, ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον οικονομικό οργανισμό Ματ Μιούρεϊ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παρουσιάσει το οικονομικό όραμα που έχει για την Ασία και τον Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον κύριο μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Οι 21 οικονομίες που συμμετέχουν στην APEC αντιπροσωπεύουν το 62% του παγκόσμιου ΑΕΠ και διακινούν σχεδόν το μισό παγκόσμιο εμπόριο. Οι τυχόν αποφάσεις του οργανισμού λαμβάνονται με συναίνεση και σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Κίνας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και φόντο τους πολέμους σε Μ. Ανατολή και Αν. Ευρώπη
Από την περσινή σύνοδο της APEC στην Ταϋλάνδη (AP Photo/Anupam Nath)

Στην παρούσα συγκυρία, θεωρείται δύσκολο η σύνοδος της APEC να φτάσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν κατά το κλείσιμο των εργασιών της, δεδομένων των αντίθετων προσεγγίσεων που έχουν διάφορα μέλη για τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας