Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα-Ιαπωνία: Αμοιβαία δέσμευση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Κίνα-Ιαπωνία: Αμοιβαία δέσμευση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Η Κίνα και η Ιαπωνία πρέπει «να επικεντρωθούν στα κοινά συμφέροντα και να διαχειριστούν επαρκώς τις διαφορές τους», είπε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον πρωθυπουργό Κισίντα, με την ευκαιρία της συνάντησης στο περιθώριο του φόρουμ APEC .

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να επιδιώκουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ των χωρών τους στην πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση φέτος, ένδειξη ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας επιδιώκουν να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ τους, αναφέρει το Reuters. .

Η Κίνα και η Ιαπωνία πρέπει «να επικεντρωθούν στα κοινά συμφέροντα και να διαχειριστούν επαρκώς τις διαφορές τους», είπε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον πρωθυπουργό Κισίντα, με την ευκαιρία της συνάντησης στο περιθώριο του φόρουμ APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) στο Σαν Φρανσίσκο , σύμφωνα με το CCTV της κινεζικής τηλεόρασης.

Μετά την υπογραφή το 1978 της συνθήκης ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ιαπωνίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι διμερείς σχέσεις, «παρά τις δοκιμασίες, διατήρησαν μια δυναμική ανάπτυξης, αποφέροντας οφέλη στους λαούς των δύο χωρών» και «έπαιξαν επίσης θετικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας», χαιρέτισε ο Xi.

Ο Κισίντα επιβεβαίωσε ότι και οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη δέσμευση τους στη σχέση τους: «Μοιραστήκαμε το κοινό όραμα ότι θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε στενά σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ηγετικού επιπέδου», είπε στον Τύπο.

Ο Κισίντα είπε επίσης ότι μετέφερε τις «ζωντανές ανησυχίες» της Ιαπωνίας στον Σι για την «αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία και τη συνεργασία της με τη Ρωσία» και ενημέρωσε ότι ζήτησε την άρση της απαγόρευσης στις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών που επέβαλε το Πεκίνο αφότου τον Αύγουστο η Ιαπωνία άρχισε να ελευθερώνει στον Ειρηνικό Ωκεανό τα νερά από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα .

«Τόνισα ξανά την εξαιρετική σημασία της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν για τη διεθνή κοινότητα και την Ιαπωνία», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

«Σχετικά με την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εκφράσαμε για άλλη μια φορά τις έντονες ανησυχίες μας και ζητήσαμε την άμεση απόσυρση των σημαδούρων που έχουν εγκατασταθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Kishida στους ιαπωνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι συμφώνησε με τον Σι «για την αναζήτηση λύσεων μέσω διαλόγου και συζητήσεων με βάση μια εποικοδομητική στάση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας