Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτο Βερολίνο η διάσκεψη για την Αφρική: Το ενεργειακό και οι επενδύσεις...

Στο Βερολίνο η διάσκεψη για την Αφρική: Το ενεργειακό και οι επενδύσεις στην ατζέντα

Ο οικοδεσπότης, γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), αξιοποιεί την ευκαιρία του συνεδρίου για μία σειρά διμερών συνομιλιών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ηγέτες πολλών αφρικανικών χωρών συμμετέχουν στη διάσκεψη για την Αφρική, «Compact with Africa» (CWA), που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο. Κύριο θέμα είναι η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στην αφρικανική ήπειρο και η συνεργασία με την Ευρώπη για τη βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία. Στη διάσκεψη του Βερολίνου συμμετέχουν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συμμετέχουν επίσης στη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο.

Η διάσκεψη του Βερολίνου για την Αφρική (CWA) πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει η Γερμανία το 2017, όταν είχε την προεδρία στην ομάδας G20. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ηη βελτίωση του οικονομικού πλαισίου στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, προκειμένου να καταστούν ελκυστικές για τις ξένες ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο μεταξύ, 13 χώρες της αφρικανικής ηπείρου συμμετέχουν στην πρωτοβουλία CWA : Αίγυπτος, Αιθιοπία, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαρόκο, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τόγκο, και Τυνησία. Ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία έχουν και άλλες αφρικανικές χώρες, για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί στο Βερολίνο εκπρόσωποι από Αγκόλα, Κένυα και Ζάμπια.

Ο οικοδεσπότης, γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), αξιοποιεί την ευκαιρία του συνεδρίου για μία σειρά διμερών συνομιλιών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έχει προσκαλέσει τους συμμετέχοντες σε γεύμα στο ανάκτορο «Μπελβί» ενώ ο καγκελάριος παραθέτει το βράδυ δείπνο στην καγκελαρία.

Ο Όλαφ Σολτς είναι πεπεισμένος ότι «η Αφρική πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς σχέσεις». Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από καιρό να διασφαλίσει στην Αφρικανική Ένωση (AU) σταθερή και μόνιμη συμμετοχή στον κύκλο της ομάδας G20, με τις σημαντικότερες βιομηχανικές και αναδυόμενες χώρες του πλανήτη, που θα συμβόλιζε την επί ίσοις όροις μεταχείριση της αφρικανικής ηπείρου. “Υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία η Αφρική μας βοηθά να βρούμε λύσεις. Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας. Η Αφρική όχι μόνον ως πρόβλημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, αλλά ως ήπειρος, που μπορεί να βοηθήσει”, σημείωσε ο Σολτς.

Η Γερμανία, ειδικά μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου, έχει ζωτικό ενδιαφέρον για νέες αγορές ενέργειας. “Ο ρόλος της αφρικανικής ηπείρου αναβαθμίζεται συνεχώς, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για ενέργεια και υδρογόνο από τη Ναμίμπια, αέριο από τη Σενεγάλη», είπε ο καγκελάριος στην πρόσφατη περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας