Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΜε πρωτοβουλία της ΠτΔ φιλοξενήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλανόδια...

Με πρωτοβουλία της ΠτΔ φιλοξενήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλανόδια Βιβλιοθήκη»

Σε σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα παιδιά έχουν δικαίωμα σ΄έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό, χωρίς διακρίσεις» και κατέληξε τονίζοντας ότι «διδάσκοντάς τους τα δικαιώματά τους, διαμορφώνουμε σιγά σιγά πολίτες ώριμους και ενεργούς».

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, φιλοξένησε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλανόδια Βιβλιοθήκη».

Η δράση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συμμετείχαν δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (περιοχή Σταθμός Λαρίσης), παιδιά Ελλήνων και παιδιά μεταναστών, τα οποία μαζί με τους παιδαγωγούς από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τον δάσκαλό τους, έμαθαν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια με βάση το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» του Πάνου Χριστοδούλου για τα δικαιώματά τους, καθώς και για την διεκδίκησή τους.

Ζωγραφίζοντας τον Δικό τους Ήρωα των Δικαιωμάτων και παρουσιάζοντάς τον στην υπόλοιπη ομάδα, καθώς και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδειξαν να καταλαβαίνουν απόλυτα την έννοια και τη σημασία της διαφύλαξης των Δικαιωμάτων των Παιδιών, καθώς έφερναν και παραδείγματα από την καθημερινή ζωή.

Οι νεαροί μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Προεδρία της Δημοκρατίας, συνομίλησαν για αρκετή ώρα με την κ. Σακελλαροπούλου για τα δικαιώματα των παιδιών και της προσέφεραν ένα χειροποίητο βιβλίο με ζωγραφιές τους, για να της θυμίζει την συνάντησή τους, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα παιδιά τόσο για την παρουσία τους, όσο και για το ξεχωριστό δώρο που της προσέφεραν και τους υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη, πηγαίνοντας και η ίδια στο σχολείο τους.

Τους νεαρούς μαθητές συνόδευαν η πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μιράντα Παπαδοπούλου, ο γενικός διευθυντής Πάνος Χριστοδούλου, η εκδότρια Μαριάννα Ψύχαλου, καθώς και στελέχη και συνεργάτες του Δικτύου, οι οποίοι συνέβαλαν στην διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σε ανάμνηση της σπουδαίας αυτής ημέρας ανοίξαμε τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υποδεχτήκαμε τους μικρούς μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 54ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, παιδιά Ελλήνων και παιδιά μεταναστών. Οι μικροί μας φίλοι εντόπισαν τα δικαιώματά τους στον μεγάλο χάρτη της Πόλης των Δικαιωμάτων που ξεδίπλωσαν πάνω στο γρασίδι οι δάσκαλοί τους και οι υπεύθυνοι της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης. Με βασικό εργαλείο το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», τα παιδιά μυήθηκαν στις αρχές της Σύμβασης, περιηγήθηκαν στον χάρτη και υιοθέτησαν από ένα δικαίωμα που θεωρούν σημαντικό, απεικονίζοντάς το, στη συνέχεια, με ζωγραφιές ή με κολλάζ. Και σιγά σιγά, μέσα από το παιχνίδι και τον διάλογο, έφτασαν και στην ουσία των δικαιωμάτων τους, στη σημασία της διεκδίκησής τους. Μίλησαν για το δικαίωμα σε ένα καθαρό και όμορφο φυσικό περιβάλλον, για το δικαίωμα στο παιχνίδι, στην έκφραση, στη γνώση – «γιατί η γνώση είναι δύναμη», όπως καταλήξαμε όλοι μαζί. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σ’ έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό, χωρίς διακρίσεις. Διδάσκοντάς τους τα δικαιώματά τους, διαμορφώνουμε σιγά σιγά πολίτες ώριμους και ενεργούς».

Σημειώνεται, ότι η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη, που στήνεται μέσα σε μερικά λεπτά σε πλατείες, σχολεία, δημόσιους κήπους, κέντρα φιλοξενίας/ξενώνες προσφύγων, φεστιβάλ και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων, ενώ παράλληλα, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να μάθουν τα δικαιώματά τους, καθώς και πώς να τα προασπίζονται και να τα διεκδικούν. Μαζί με τα παιδιά και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικές δράσεις ενθάρρυνσης ανάγνωσης βιβλίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας