Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟμάδα του Βίσεγκραντ: Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη στην Πράγα

Ομάδα του Βίσεγκραντ: Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη στην Πράγα

Σύμφωνα με την Προεδρική Διοίκηση στην Πράγα, η Ομάδα του Βίσεγκραντ θεωρείται από την Τσεχική Δημοκρατία ως κεντρική ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατάλληλη για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Οι αρχηγοί κρατών των χωρών-μελών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (V4) θα διοργανώσουν σύνοδο κορυφής στην Πράγα την Τετάρτη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τσεχική προεδρική διοίκηση. Μετά από πρόσκληση του προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πετρ Πάβελ, θα φθάσουν στην Πράγα οι αρχηγοί κρατών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, δηλαδή Αντρέι Ντούντα, Καταλίν Νόβακ και Ζουζάνα Καπούτοβα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Πράγας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Τμήμα Τύπου της Περιφέρειας του Κάστρου της Πράγας, Hradčany, οι τέσσερις αρχηγοί κρατών θα κάνουν απολογισμό για τα τελευταία έργα του Διεθνούς Ταμείου του Visegrad και θα ανταλλάξουν απόψεις για διεθνή θέματα.

Σύμφωνα με την Προεδρική Διοίκηση στην Πράγα, η Ομάδα του Βίσεγκραντ θεωρείται από την Τσεχική Δημοκρατία ως κεντρική ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατάλληλη για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. «Η συνεργασία πρέπει να είναι πρακτική, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των τεσσάρων χωρών». Αυτό υποδηλώνεται και από το σύνθημα της τσεχικής Προεδρίας: «V4 για τους πολίτες», αναφέρει επίσης η δήλωση, που επικαλείται το πρακτορείο Τύπου CTK.

Το Διεθνές Ταμείο του Visegrad, το οποίο διαχειρίζεται επί του παρόντος 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υποστηρίζει την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση του πληθυσμού των τεσσάρων χωρών μέσω πολιτιστικών προγραμμάτων και επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Το Διεθνές Ταμείο του Βίσεγκραντ ιδρύθηκε από τις τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) και οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του παρέχονται εξίσου από αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με την τσεχική διοίκησης, οι αρχηγοί κρατών από το Βίσεγκραντ θα συζητήσουν τα προγράμματα που επηρεάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και τις δυνατότητες να συμβάλουν στην εξάλειψη των συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία .

Θέμα της συνάντησης θα είναι επίσης η διασφάλιση της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης του V4 και της σταθερότητας της περιοχής, καθώς και η διασυνοριακή συνεργασία. Οι αρχηγοί κρατών θα δώσουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας