Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΦιλιππίνες: Η κυβέρνηση και οι αντάρτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή και πάλι ειρηνευτικών...

Φιλιππίνες: Η κυβέρνηση και οι αντάρτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή και πάλι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Επίσημες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά το 2017, αλλά τερματίσθηκαν από τον τότε πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η προσπάθεια του οποίου να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις επίσης απέτυχαν.

Η κυβέρνηση των Φιλιππινών και οι κομμουνιστές αντάρτες της χώρας συμφώνησαν να αρχίσουν και πάλι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έπειτα από μια διακοπή έξι ετών, με στόχο να βάλουν τέλος σε δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης, ανακοινώθηκε σήμερα από τις δύο πλευρές και τη Νορβηγία, η οποία διευκολύνει τις μεταξύ τους επαφές.

Η αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα στις αρχές και το Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA), την ένοπλη πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππινών (CPP), μαίνεται εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα «κοινό όραμα για την ειρήνη», με το οποίο επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν σημαντικά εμπόδια και το οποίο αποκαλύφθηκε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Αν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις, οι αντάρτες θα τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα τους και θα μεταμορφωθούν σε πολιτική κίνηση, σύμφωνα με τη Νορβηγία, η οποία μεσολαβεί εδώ και περίπου 20 χρόνια στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Επίσημες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά το 2017, αλλά τερματίσθηκαν από τον τότε πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η προσπάθεια του οποίου να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις επίσης απέτυχαν.

Ο Ντουτέρτε αποχώρησε από την προεδρία στα μέσα του 2022 και αντικαταστάθηκε από τον Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ.

Η ανακοίνωση γίνεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Μάρκος Τζούνιορ εξέδωσε διαταγή με την οποία χορηγεί αμνηστία σε ανταρτικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων πρώην μελών του κομμουνιστικού κόμματος.

Βάσει της διαταγής περί αμνηστίας, πρώην μέλη του CPP, του NPA και του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου των Φιλιππινών (NDFP) απαλλάσσονται των ευθυνών για εγκλήματα που διέπραξαν «στη βάση πολιτικών πεποιθήσεων».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας