Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑισθητές μεταβολές στις ευρωαγορές – Οι επενδυτές απολαμβάνουν τα υψηλά κέρδη του...

Αισθητές μεταβολές στις ευρωαγορές – Οι επενδυτές απολαμβάνουν τα υψηλά κέρδη του 2023

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Μικρές πτωτικές τάσειςπαρουσιάζουν σήμερα (28/12) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναλυτές και επενδυτές προσδοκούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν σύντομα τον κύκλο μείωσης επιτοκίων, ατενίζοντας τη νέα χρονιά από τα υψηλότερα επίπεδα του 2023 και απολαμβάνοντας τις υψηλές αποδόσεις που σημείωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους στη διάρκεια του έτους.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων το 2024 με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζουμε ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές. Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 175 μ.β. το επόμενο έτος, από το τρέχον του 4%, δίνοντας 70% πιθανότητες για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο, ενώ ο Απρίλιος θεωρείται πιο πιθανός.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Συγκεκριμένα, κινείται κάτω από 2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας κοντά στο 3,5%, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2022, ενώ του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας έχει υποχωρήσει κάτω από 3%.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει ημερήσιες απώλειες κατά 0,22% και ετήσια άνοδο σε ποσοστό 20,03%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,45%, με 16,6% ετήσια κέρδη, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης χαμηλότερα κατά 0,35% ενώ είναι ενισχυμένος κατά 22,3% σε ετήσια βάση, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,26%, και κερδίζει σε ποσοστό 28% ετησίως, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,12%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν στα 50 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κοντά στις 1300 μονάδες παρουσιάζοντας ημερήσιες μικρές απώλειες ενώ τα ετήσια κέρδη του άγγιξαν το 40%.

Ομόλογα

Μικρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώ-νης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 1,92%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 6 bps στο 3,53%, του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 2,86% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,97%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 0,99%, στα 73,40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχες απώλειες 1,07%, βρίσκεται στα $ 78,80.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λί-ρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1113 δολ./ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολ-λανδία, μετά τις νέες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, που ενίσχυσαν τις ανησυχίες.

Ορισμένα πλοία με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλάζουν πορεία αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας μεγαλύτερα ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα.

Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν ετήσιες απώλειες περίπου 50% λόγω των υψηλών αποθεμάτων και της μειωμένης ζήτησης καθώς ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται ήπιος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, που σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο για θέρμανση.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, ενισχύεται κατά 5% περίπου και διαμορφώνεται στα 36,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας