Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΣτις στάχτες τα καταπράσινα δάση της… «Δανιμαρκίας», μαζί με τα «κακά φυτά»

Στις στάχτες τα καταπράσινα δάση της… «Δανιμαρκίας», μαζί με τα «κακά φυτά»

Κάποιοι στοιχηματίζουν εάν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα, από Βουλής, την έκτακτη ενίσχυση των πυροσβεστών ή αν αυτό θα γίνει από τη ΔΕΘ.

Άλλη μία νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στον Έβρο, με την φωτιά και καίει ανεξέλεγκτη για 13η νύχτα. Ενδεικτικά του αδιεξόδου και τα μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν με έκτακτο προσανατολισμό προς Σουφλί.

Το αρχικό, γιγάντιο μέτωπο του ενός χιλιομέτρου, που έδιναν μάχη από αέρος με την προοπτική τάχιστα να περιοριστεί, τελικά λόγω και της έντασης των ανέμων «ξέφυγε» και πάλι. Προσπερνώντας κάποια κομβικά σημεία, έφτασε και στο Πεδίο Βολής της Γιαννούλης και όλο το βράδυ απειλούσε το χωριό, που είχε εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν και από Σιδηρώ αφήνοντας τα παλικάρια να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Μία πρωτοβουλία που θα έπρεπε να έχει αναληφθεί μήνες πριν, συντονισμένα, νοικοκυρεμένα από τις τοπικές αρχές και βάσει μίας καλοσχεδιασμένης αντιπυρικής μέριμνας.

Τίποτα δεν έγινε, όπως διαπιστώνεται τραγικά γι άλλη μια φορά, με τους κατοίκους να τρέχουν αλλόφρονες σε κάποια δροσιά και τους πυροσβέστες με εγκαύματα ή αναπνευστικά να κομίζονται σε μονάδες για πρώτες βοήθειες.

Κατά τα λοιπά, στην Ελληνική Βουλή ετοιμάζονται για την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το τι έφταιξε για τις καταστροφικές πυρκαγιές που βύθισαν στις στάχτες τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει μία συνολική αναφορά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Με τους συνεργάτες του να διαβεβαιώνουν ότι «Ο πρωθυπουργός δεν θα κρυφτεί, αλλά θα μιλήσει με στοιχεία», παρουσιάζοντας σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του.

Από την άλλη, το κυβερνητικό επιτελείο καταβάλει πάσα προσπάθεια να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», ώστε μέσα στους μήνες οι προμήθειες των νέων συστημάτων πρόληψης, drones με θερμικές κάμερες και μέσων πυρόσβεσης, κυρίως ελικοπτέρων να θωρακίσουν το δύσκολο ανάγλυφο των ελληνικών δασών.

Μήπως σε λίγους μήνες να είναι κάπως αργά για το δάσος στη Δαδιά; Σίγουρα ναι. Μήπως, σε συνεργασία με τους έμπειρους πυρομετεορολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου που ήδη διαθέτουν και τα μέσα και την γνώση να προτεραιοποιήσουν την άμεση κατάπαυση των πύρινων μετώπων που καίγουν ασίγαστα μέχρι τώρα;

Κάποιοι στοιχηματίζουν εάν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα, από Βουλής, την έκτακτη ενίσχυση των πυροσβεστών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, ή αν αυτό θα γίνει από το βελλίδειο βήμα της ΔΕΘ.

Λοιπόν, «υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» απαντά ο Μάρκελλος στο σχόλιο του Άμλετ ότι ο κόσμος είναι «ένας ακαλλιέργητος κήπος, γεμάτος κακά φυτά»!
Κατά τα λοιπά, πολλά θα ακουστούν στην αίθουσα περί ανικανότητας, ολιγωρίας, αδυναμίας, άγνοιας ή εγκληματικής αμέλειας… αλλά στο τέλος της ημέρας θα ασχολούμαστε με το τι ειπώθηκε στους κόλπους της συνεδριάζουσας ακροδεξιάς ή πόσο ισχυροί και ιστορικοί είναι οι δεσμοί που μας κρατούν ενωμένους με τους γείτονες Ιταλούς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας