Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία Daniel- Κάτοικοι Καλαμάτας: “Κάνουμε τον σταυρό μας να μην ξαναγίνουν πλημμύρες”-...

Κακοκαιρία Daniel- Κάτοικοι Καλαμάτας: “Κάνουμε τον σταυρό μας να μην ξαναγίνουν πλημμύρες”- Αυτοσχέδιες παρεμβάσεις των πολιτών

Στην οδό Γλαύκου, κάτοικοι έχουν βάλει λαμαρίνες σε πόρτες για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, στο ενδεχόμενο μιας νέας πλημμύρας, ενώ σε άλλα σπίτια φαίνεται ακόμα το πόσο ψηλά είχε φθάσει το νερό, πάνω από τα 2 μέτρα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016.

  “Κάνουμε τον σταυρό μας να μην ξαναγίνουν πλημμύρες”

 

εκφράζουν  κάτοικοι των περιοχών της Καλαμάτας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, 7 χρόνια πριν.

  Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας.

   Ξεκινήσαμε την αυτοψία από την οδό Βαγγέλη Δράκου, τη λαγκάδα της Λεΐκων. Το ρέμα των Αγίων Αναργύρων ακαθάριστο, μια μικρή ζούγκλα. Το σημείο που στενεύει με τα ανεπαρκή φρεάτια της αποχέτευσης ομβρίων, παραμένει στενό και αδιάνοιχτο, επικίνδυνο για την πρόκληση νέων πλημμυρών. Κάτοικοι της περιοχής έχουν στείλει μήνυμα στον δήμο και σε κάθε υπεύθυνο: “Ανοίξτε τον δρόμο – πάρτε τις κολόνες”.

   Κτήματα και σπίτια εγκαταλελειμμένα στην περιοχή, από το 2016. Μια γυναίκα που έζησε τον εφιάλτη των πλημμυρών, μας είπε “κάνουμε τον σταυρό μας για να μην πλημμυρίσουμε ξανά, γιατί δεν έχει γίνει κανένα έργο στην περιοχή”.

  Στην Αγία Σωτήρα, στο Φραγκοπήγαδο, το ρέμα Ελαφογκρέμι στο ανοιχτό τμήμα του, ακαθάριστο, πραγματική ζούγκλα, έχει κλείσει από τα καλάμια, τα βάτα και τα χορτάρια. Εικόνα εγκατάλειψης, επικίνδυνης για νέες καταστροφές, καθώς εκεί ξεκινάει το κλειστό τμήμα που συνεχίζει προς Αγία Σωτήρα και τις πολύπαθες οδούς Γλαύκου και Μπακογιάννη. “Εχουν εγκαταλείψει την περιοχή μας”, παρατήρησε μια γυναίκα και πρόσθεσε με ανησυχία: “Η Περιφέρεια είναι για τα ρέματα; Είναι ακαθάριστο, όπως και το κτήμα πιο πάνω”. Μια γειτόνισσα συμπλήρωσε: “Κάνουμε τον σταυρό μας, να μην έχουμε τις πλημμύρες του 2016, γιατί…”.

  Στην οδό Γλαύκου, κάτοικοι έχουν βάλει λαμαρίνες σε πόρτες για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, στο ενδεχόμενο μιας νέας πλημμύρας, ενώ σε άλλα σπίτια φαίνεται ακόμα το πόσο ψηλά είχε φθάσει το νερό, πάνω από τα 2 μέτρα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016.

“Βλέπεις πού είχε φθάσει το νερό. Εδώ ήταν που είχαν παρασυρθεί τα αυτοκίνητα και ήταν το ένα πάνω στο άλλο”, μας είπε μια γυναίκα. Και παρατήρησε ότι “έχουν κλείσει, έχουν μπαζώσει τα φρεάτια. Φταίνε όλοι, δεν φταίει μόνο ο Μορέας”, απαντώντας στον γείτονά της που ανέφερε ότι “αυτά τα νερά ήρθαν από τον Μορέα”. Ο ίδιος επεσήμανε ότι “κάθε φορά που βρέχει, μπαίνουν τα νερά μέσα” κι έβρισε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που “δεν πήραμε αποζημίωση ούτε μόνο τσακιστό”. Σημείωσε και αυτός πως “κάνουμε τον σταυρό μας να μην πλημμυρίσουμε ξανά, γιατί τότε αλλοίμονο στον δήμαρχο”.

Η γυναίκα έκανε λόγο για κακοτεχνία στον αγωγό ομβρίων, “έχουν βάλει μικρούς σωλήνες και στην Αθηνών το νερό γυρίζει πίσω”, ενώ σημείωσε πως “πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι στην Γλαύκου και στην περιοχή”.

 Στον επόμενο δρόμο από τα δυτικά, στην οδό Αλικαρνασού, το υπόγειο σπίτι, όπου έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα στις πλημμύρες του 2016, έχει εγκαταλειφθεί και η σκάλα και η πρόσοψη έχουν χορταριάσει. Μέσα από τα χορτάρια ίσα που φαίνεται η μαρμάρινη πλάκα που γράφει: “Εδώ έχασε τη ζωή της από τη φονική πλημμύρα το 2016 η Σταυρούλα Κορομηλά”.

“Ανοίξτε τον δρόμο” ζητούν οι κάτοικοι της οδού Βαγγέλη Δράκου, στο στενό επικίνδυνο τμήμα της

 Πραγματική ζούγκλα το ρέμα Ελαφογκρέμι, πριν την Αγία Σωτήρα, στο Φραγκοπήγαδο, απειλεί την περιοχή

   Η οδός Γλαύκου σήμερα, στο σημείο της μεγάλης καταστροφής, όπου τα αυτοκίνητα ήταν το ένα πάνω στο άλλο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας