Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΟΗΕ: Σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική δίοδος/Έχουν καταγραφεί 686 θάνατοι και...

ΟΗΕ: Σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική δίοδος/Έχουν καταγραφεί 686 θάνατοι και εξαφανίσεις από πέρυσι

Ο ΔΟΜ ανέφερε ότι περίπου το ήμισυ των θανάτων που καταγράφηκαν πέρυσι συνδέονται με το πέρασμα στις ερήμους Σονόραν και Τσιχουαχουάν.

Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού είναι η πιο φονική χερσαία μεταναστευτική δίοδος στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στην απόπειρά τους να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στην έρημο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/IOM) κατέγραψε 686 θανάτους και εξαφανίσεις μεταξύ μεταναστών στα σύνορα πέρυσι, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν υψηλότερος καθώς λείπουν στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από τα γραφεία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών στα σύνορα του Τέξας και της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης του Μεξικού.

Σε μια περιοχή με τεράστιες ερήμους, φαράγγια και λόφους γεμάτους κάκτους, οι μετανάστες συχνά υφίστανται θερμοπληξία κατά τους θερινούς μήνες και υποθερμία κατά τους χειμερινούς, σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών συνόρων. Ορισμένα πτώματα δεν εντοπίζονται ποτέ.

Ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος της ΔΟΜ, ανέφερε ότι τα στοιχεία που καταγράφονται «αντιπροσωπεύουν τις χαμηλότερες διαθέσιμες εκτιμήσεις». «Τα ανησυχητικά στοιχεία είναι μια σκληρή υπενθύμιση της ανάγκης για αποφασιστική δράση προκειμένου να δημιουργηθούν τακτικές νόμιμες μεταναστευτικές δίοδοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ΔΟΜ ανέφερε ότι περίπου το ήμισυ των θανάτων που καταγράφηκαν πέρυσι συνδέονται με το πέρασμα στις ερήμους Σονόραν και Τσιχουαχουάν.

Ο αριθμός των θανάτων και των εξαφανίσεων που καταγράφηκαν από τον ΔΟΜ κατά μήκος των συνόρων αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των 1.457 περιστατικών που καταγράφηκαν σε όλη την Αμερική πέρυσι.

«Μια από τις πιο ανησυχητικές τάσεις που έχει δει ο ΔΟΜ στην Αμερική ήταν η αύξηση των θανάτων στις μεταναστευτικές οδούς στην Καραϊβική», δήλωσε ο Ντίλον.

Ο ίδιος δήλωσε ότι 350 θάνατοι καταγράφηκαν το 2022, συγκριτικά με 245 το 2021. Τα περισσότερα από τα θύματα στις μεταναστευτικές διαδρομές στην Καραϊβική είναι άνθρωποι από τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή και την Κούβα.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, στη ζούγκλα Νταριέν μεταξύ του Παναμά και της Κολομβίας καταγράφηκαν πέρυσι 141 θάνατοι μεταναστών.

«Η απομακρυσμένη και επικίνδυνη φύση της περιοχής και η παρουσία εγκληματικών συμμοριών κατά μήκος της διαδρομής σημαίνουν ότι ο αριθμός αυτό πιθανόν δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό των ζωών που χάθηκαν», δήλωσε ο Ντίλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας