Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαMetron Analysis – ΣΥΡΙΖΑ: ΄Ερευνα φέρνει τα «πάνω – κάτω» στα σενάρια...

Metron Analysis – ΣΥΡΙΖΑ: ΄Ερευνα φέρνει τα «πάνω – κάτω» στα σενάρια νίκης των εκλογών

Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44% υποστηρίζει ότι θα κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου και το 23% ο Στέφανος Κασσελάκης, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49% και 30% και ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία το 37% βλέπει νίκη Αχτσιόγλου και το 33% νίκη Κασσελάκη.

Η έρευνα στηρίζεται σε ένα δείγμα 1001 ατόμων και μέτρησε τη δημοτικότητα των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το άθροισμα των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών.

 

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει θετικές γνώμες σε όλες τις κατηγορίες. Με 48% προηγείται στο γενικό κοινό, έχει 72% αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 66% σε αυτούς που πρόκειται να ψηφίσουν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μην έχει ακόμη πολύ μεγάλη θετική απήχηση στην κοινωνία (29%) όμως ήδη έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58%) και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν (62%).

Ο Στέφανος Κασσελάκης δυνητικά εμφανίζεται με μια δυναμική που μπορεί να «δώσει» υψηλότερα ποσοστά, αλλά και να σταθεί πολιτικά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε επίπεδο εικόνας υποψηφίων

Η Έφη Αχτσιόγλου διαφαίνεται ότι είναι πιο ενωτική και να σταθεί ισχυρά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης δε φαίνεται να θεωρείται «ενωτικός» όμως εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται ως κάποιος που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά, να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος και να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 39% πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της Έφης Αχτσιόγλου, το 35% πιστεύει ότι θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος, έναντι 39% της κ. Αχτσιόγλου, και το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυρικάκο Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, το 43% πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 29% της Έφης Αχτσιόγλου, το 38% ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος, έναντι 32% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Αχτσιόγλου 29%). Αντιθέτως, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά, με την εξαίρεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πού βρίσκεται το προβάδισμα

Στο σύνολο του δείγματος, το οποίο αφορά και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

Σε επίπεδο που αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ιδιάζοντα. Εμφανίζεται ξανά πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

Σε αυτούς που αναμένεται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα έχει ο Στέφανος Κασσελάκης που προηγείται με 39%, ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.

Τι θα γίνει σε πιθανότητα δεύτερου γύρου

Η έρευνα κάνει και σχετική ερώτηση για δεύτερο γύρο με συμμετοχή Αχτσιόγλου και Κασσελάκη. Στο σύνολο των ερωτηθέντων σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο το 52% θα προτιμούσε την Έφη Αχτσιόγλου έναντι 26% που θα προτιμούσε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την Έφη Αχτσιόγλου επιλέγει στον δεύτερο γύρο το 52% και το 39% τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο αυτό ανατρέπεται από αυτούς που σίγουρα/πιθανόν να συμμετάσχουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, όπου τότε παρατηρείται ένα οριακό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη με 45% έναντι της Έφη Αχτσιόγλου που συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων.

Παράταση νίκης

Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44% υποστηρίζει ότι θα κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου και το 23% ο Στέφανος Κασσελάκης, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49% και 30% και ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία το 37% βλέπει νίκη Αχτσιόγλου και το 33% νίκη Κασσελάκη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας