Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΠολωνία προς ΟΗΕ: Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν ανεπαρκείς δεδομένου του μεγέθους...

Πολωνία προς ΟΗΕ: Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν ανεπαρκείς δεδομένου του μεγέθους του εγκλήματος κατά του πολωνικού έθνους

Η Πολωνία βρισκόταν στο επίκεντρο της αντίστασης σε δύο από τις πιο δρακόντειες ιδεολογίες που δημιουργήθηκαν τον 20ό αιώνα, τον γερμανικό ναζισμό και τον σοβιετικό κομμουνισμό.

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν ήταν ανεπαρκείς δεδομένης της φύσης και της κλίμακας του εγκλήματος που διαπράχθηκε κατά του πολωνικού έθνους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, η πολωνική κυβέρνηση παρουσίασε μια ολοκληρωμένη έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις υλικές απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μια υπόσχεση να απαιτήσει χρήματα από τη Γερμανία ως αποζημιώσεις ύψους περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Απαιτούμε όχι μόνο μνήμη, όχι μόνο αλήθεια. Απαιτούμε αποζημίωση! Η αποζημίωση με τη μορφή επανορθώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να κλείσει αυτή η σελίδα της ιστορίας», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι κατά τη διάρκεια της 84ης επετείου της γερμανικής εισβολής στην Πολωνία.

Η Πολωνία βρισκόταν στο επίκεντρο της αντίστασης σε δύο από τις πιο δρακόντειες ιδεολογίες που δημιουργήθηκαν τον 20ό αιώνα, τον γερμανικό ναζισμό και τον σοβιετικό κομμουνισμό.

«Ένα κόκκινο αστέρι, μαζί με μια σβάστικα, ήθελε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Η γη των Πολωνών, των Λιθουανών, των Λετονών και των Εσθονών έτρεξε με αίμα. Τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει στη ζωή όσους πέθαναν – εκατομμύρια δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανίστηκαν σε γκουλάγκ, έπεσαν στο μέτωπο», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι πολωνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις έχουν επίσης υποστηριχθεί από ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Ρεπουμπλικανού βουλευτή Κρις Σμιθ και του Βορειοαμερικανικού Συμβουλίου Ραββίνων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας