Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜεσσηνία: Δυσοίωνα τα μηνύματα για την παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα

Μεσσηνία: Δυσοίωνα τα μηνύματα για την παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα

Όπως φαίνεται, η παραγωγή ελαιόλαδου θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά σε σχέση με την διάθεση του στην εσωτερική αγορά, καθώς οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στις εξαγωγές τους.

 

Τη στήριξή τους στις πληγές της Θεσσαλίας και στη παραγωγή ελαιόλαδου εξέφρασαν μία ομάδα  ανθρώπων που ένωσαν την επιστημονική τους γνώση με την εμπειρία, για να καταστήσουν ποιοτικότερα και ασφαλέστερα τα μοναδικά ελαιόλαδα της Μεσσηνιακής γης.

Ο Άρης Παπανικολάου Γεωπόνος Συνιδρυτής του Σχολείου Ελιάς και Ελαιόλαδου, αναφέρει ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιζήμιες για τα δέντρα, που δεν πρόλαβαν να ξεκουραστούν, καθώς η ελιά έχει ανάγκη χαμηλές θερμοκρασίες για να γίνει καρποφόρα.

Ο Κουτσούκος Χημικός Πρόεδρος Σχολείου εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 50%, καθώς στην Κορωνέικη ποικιλία, που είναι κατάλληλη μόνο για ελαιοποίηση, δεν υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες, λόγω θερμοκρασίας, όπως σε άλλες περιοχές.

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Η τιμή του λαδιού θα είναι ανάλογη με την προσφορά λαδιού στην αγορά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει συλλεχθεί ο καρπός και οι τιμές θα διαμορφωθούν πολύ αργότερα.

Ο παραγωγός πληρώνεται γύρω στα οκτώ ευρώ/κιλό και η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του λαδιού.

Το πως θα εξελιχθούν οι τιμές παραγωγού εξαρτάται από πολλά, τονίζει ο κ. Παπανικολάου. «Υπάρχει ακόμη ένα μεσοδιάστημα έως ότου υπογραφούν τα συμβόλαια με τους Τυνήσιους και τους Ιταλούς», που παίρνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Από πέρυσι οι ελαιοπαραγωγές χώρες του ευρωπαϊκού νότου είδαν τα καιρικά φαινόμενα να επελαύνουν και τις παραγωγές τους να μειώνονται από 40% έως και 60%. Σε σχέση με το παρελθόν η παγκόσμια παραγωγή έχει τριπλασιαστεί, τα τελευταία 50-60 χρόνια, αλλά παρά ταύτα η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Η Ελλάδα με παραγωγή περίπου 300.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά σε σχέση με την διάθεση του στην εσωτερική αγορά, καθώς οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στις εξαγωγές τους. Δεν θα είναι η τελευταία τέτοια χρονιά. Ωστόσο, θεωρητικά προέχει η κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι παραγωγές στο μέλλον θα είναι διαρκώς μικρότερες από τις συνήθεις, μένει στους ειδικούς επιστήμονες να αναζητήσουν βορειότερα παρεμφερή εδάφη και καιρικές συνθήκες για πειραματικές καλλιέργειες, που θα δείξουν εάν η ελιά ευδοκιμεί σε άλλες περιοχές, συνυπολογιζομένων των περιβαλλοντικών συνεπειών που μπορεί να έχει μια τέτοια καλλιέργεια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας