Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚριστίν Λαγκάρντ: Βροχή ερωτημάτων δέχθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό...

Κριστίν Λαγκάρντ: Βροχή ερωτημάτων δέχθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις

Οι εν λόγω ευρωβουλευτές, υποστήριξαν ότι αυξήσεις των επιτοκίων έβλαπταν τις εργαζόμενες οικογένειες και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς λόγο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε απανωτά ερωτήματα για τον για πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων. Υπό την πίεση των ευρωβουλευτών βρέθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπερασπίστηκε τα υψηλά επιτόκια και επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί για να «τιθασευφτούν» οι τιμές καταναλωτή – ακόμη και όταν η οικονομία πιέζεται.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της προς τους ευρωβουλευτές, η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ περιέγραψε τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ανέλυσε τις πρόσφατες βασικές αποφάσεις της ΕΚΤ, περιγράφοντας ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, και εξήγησε το έργο που επιτελεί η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα.

Τα περισσότερα ερωτήματα στην Κριστίν Λαγκάρντ αφορούσαν κυρίως στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Κατά την τριμηνιαία εμφάνισή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κρ. Λαγκάρντ αντιμετώπισε επανειλημμένες ερωτήσεις, κυρίως από ευρωβουλευτές που ανήκουν στο αριστερό πολιτικό φάσμα, σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Υποστήριξαν ότι ο εν λόγω πληθωρισμός βασίζεται στην προσφορά και επομένως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των επιτοκίων.Ε

Οι αυξήσεις των επιτοκίων έβλαπταν τις εργαζόμενες οικογένειες και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς λόγο, υποστήριξαν οι εν λόγω ευρωβουλευτές. Αν και αναγνώρισε ότι μια συνιστώσα του πληθωρισμού βασιζόταν στην προσφορά, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την πολιτική υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνουμε στην πορεία που ακολουθήσαμε και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συζήτηση στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων. Ήταν σημαντικό να εδραιωθούν οι επενδυτικές προσδοκίες για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, για την οποία οι εργασίες μεταξύ των συννομοθετών θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα. Η Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους νέους κανόνες μέχρι το τέλος του έτους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας