Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτρασβούργο: Ξεκινάει η δίκη των έξι νεαρών που κατηγορούν 32 κυβερνήσεις για...

Στρασβούργο: Ξεκινάει η δίκη των έξι νεαρών που κατηγορούν 32 κυβερνήσεις για την κλιματική κρίση

Στο Στρασβούργο, έδρα του ΕΔΔΑ, η υπόθεση εξετάζεται «κατά προτεραιότητα» ενώπιον του πιο επίσημου σχήματος του Δικαστηρίου, του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης των 17 δικαστών.

 

Όλοι μιλούν για μια μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ καθώς 6 δικηγόροι εκπροσωπούν τους νεαρούς και περισσότεροι από 80 -μερικοί από τους κορυφαίους το κόσμου- τις 32 εναγόμενες χώρες.

Οι νέοι καταγγέλλουν ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαιτίας της ολιγωρίας των 32 κρατών μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Οι έξι ενάγοντες κατάγονται από την κεντρική Πορτογαλία στην οποία το 2017 ξέσπασαν φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό δικαστήριο καλείται να εκδικάσει μία τέτοια υπόθεση που αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι 32 κυβερνήσεις σε κοινό γραπτό υπόμνημά τους δήλωσαν ότι οι 6 ενάγοντες δεν έχουν προσκομίσει αποδείξεις ότι οι βλάβες επήλθαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αν είναι καταδικαστική μπορεί να υποχρεώσει τις κατηγορούμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων πολύ νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζεται.

Στο Στρασβούργο, έδρα του ΕΔΔΑ, η υπόθεση εξετάζεται «κατά προτεραιότητα» ενώπιον του πιο επίσημου σχήματος του Δικαστηρίου, του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης των 17 δικαστών.

Το ΕΔΔΑ απαιτεί συνήθως από τους ενάγοντες να έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων προτού στραφούν σε αυτό. Όμως εδώ, οι έξι ενάγοντες προσέφυγαν απευθείας στον θεσμό: η διεξαγωγή χωριστών διαδικασιών σε καθένα από τα 32 κράτη θα αποτελούσε για αυτούς μια «υπερβολική και δυσανάλογη επιβάρυνση».

Για το ΕΔΔΑ είναι η πρώτη φορά που θα αποφανθεί ειδικά για την κλιματική κρίση, αφού πρώτα αποφανθεί εάν θα αποδεχθεί την αγωγή, που περιλαμβάνει την τήρηση αυστηρών κριτηρίων για τα οποία πολλοί φάκελοι έχουν κατά το παρελθόν διαχωριστεί περιλαμβανομένων και εκείνων περιβαλλοντικού περιεχομένου. Και στην υπόθεση των έξι Πορτογάλων, το θέμα αναμένεται να προκαλέσει έντονη συζήτηση.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας