Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΥπουργικό Συμβούλιο: Ο Κ.Μητσοτάκης έδωσε το σήμα της μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης- Έρχονται δύο...

Υπουργικό Συμβούλιο: Ο Κ.Μητσοτάκης έδωσε το σήμα της μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης- Έρχονται δύο νομοσχέδια

Οι αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων αφορά σε περισσότερους από 500 φορείς νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Οι νέες διοικήσεις θα έχουν τετραετή θητεία και θα αξιολογούνται ανά διετία όσον αφορά στην επίτευξη στόχων.

Τη διμέτωπη στρατηγική της διαχείρισης των κρίσεων και της προσήλωσης στο μεταρρυθμιστικό βηματισμό της κυβέρνησης ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην πρώτη μετά τη ΔΕΘ, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Τοποθετώντας στην αιχμή των «γαλάζιων» προτεραιοτήτων την ατζέντα προσαρμογής στην κλιματική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην επούλωση των μεγάλων πληγών που άφησε στη θεσσαλική γη η κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, θα έλεγα σε χρόνο ρεκόρ. Είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης. Εξελίσσονται ταχύτατα οι αυτοψίες για την αναλυτική εκτίμηση των ζημιών, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θυμίζω, έχει ανασταλεί και κάθε καταβολή οφειλών των κατοίκων. Οι συνομιλίες μας για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα, αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο, το οποίο θα απαιτήσει καιρό. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς και θα ξαναπώ ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα από ό,τι πριν όλα όσα χάσαμε».

Στην προμετωπίδα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δύο αλλαγές, που σχετίζονται με την επόμενη ημέρα του Κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών…

Τα νομοσχέδια
-Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου.
-Ίδρυση ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες».

Οι αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων αφορά σε περισσότερους από 500 φορείς νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Οι νέες διοικήσεις θα έχουν τετραετή θητεία και θα αξιολογούνται ανά διετία όσον αφορά στην επίτευξη στόχων.
Εάν οι στόχοι επιτυγχάνονται θα λαμβάνουν μπόνους παραγωγικότητας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα εκκινούν οι διαδικασίες αντικατάστασης…

Η αξιολόγηση των διοικήσεων
-Περισσότεροι από 500 φορείς (ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ).
-Τετραετής θητεία.
-Αξιολόγηση ανά διετία.
-Μπόνους παραγωγικότητας.
-Διαδικασίες αντικατάστασης.

Με στόχο την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες, με δυναμικότητα έξι κλίνες ανά μονάδα.
Σε ετήσια βάση θα εξυπηρετούνται 7.500 ασθενείς, ενώ θα υπάρχουν στοχευμένες μεταφορές με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στην εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στους υπουργούς την οδό της συνεχούς παραγωγής έργου, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, λέγοντας: «Ξέρουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων. Αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι θα μάς συνοδεύει διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μάς εξέλεξαν οι πολίτες και μάς έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς δημοσίων πολιτικών».

Η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης

Κυβερνητική επανεκκίνηση επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου με διπλό υπουργικό σε διάστημα μόνο 14 ημερών, καθώς αναμένεται νέα συνεδρίαση στις 11 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα της μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης με «οδηγίες» προς τους υπουργούς για ταχύτητες, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την εισήγησή του δεν έκανε καμία αναφορά για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός αντίθετα επικεντρώνεται στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης με νομοσχέδια που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ για αύριο έχει συγκληθεί στις 12.00 η Κ.Ο της ΝΔ η πρώτη μετά τις εκλογές στην οποία μαθαίνουμε ότι πολλοί βουλευτές σπεύδουν σε αιτήματα προκειμένου να τοποθετηθούν.
Σε αυτή αναμένεται:

1) να υπάρξει ενημέρωση για τις πρώτες 100 ημέρες τις κυβέρνησης και τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί αλλά και για τις επόμενες κινήσεις που τίθενται σε προτεραιότητα.

2) να ζητηθεί μεγαλύτερη εγρήγορση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου καθώς όπως έχει πει ο πρωθυπουργός το πολιτικό βάρος πέφτει στις περιφέρειες και στα πρόσωπα που στηρίζει για υποψήφιους περιφερειάρχες η ΝΔ .

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας