Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαEurostat: Υψηλός βαθμός εξειδίκευσης στην υδατοκαλλιέργεια εντός της ΕΕ- Η Ελλάδα πρώτη...

Eurostat: Υψηλός βαθμός εξειδίκευσης στην υδατοκαλλιέργεια εντός της ΕΕ- Η Ελλάδα πρώτη στην εκτροφή τσιπούρας και λαβρακίου

Η παραγωγή εντός της ΕΕ ήταν μικρότερη από εκείνη της Νορβηγίας, όπου παρήχθησαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ο σολομός εκτροφής.

Το 2021, εκτιμάται ότι εκτρέφονταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών στην ΕΕ, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (68%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών το 2021: η Ισπανία 25%, η Γαλλία 17% και η Ιταλία και η Ελλάδα 13%.

Ωστόσο, η παραγωγή εντός της ΕΕ ήταν μικρότερη από εκείνη της Νορβηγίας, όπου παρήχθησαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ο σολομός εκτροφής.

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη όπως η πέστροφα, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος, ο σολομός καθώς και στα μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2021. Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές.

Η αξία παραγωγής της πέστροφας και του λαβρακιού το 2021 ήταν υψηλότερη από άλλα είδη στην ΕΕ (το καθένα αντιπροσώπευε μερίδιο 14% της συνολικής αξίας της υδροκαλλιέργειας της ΕΕ το 2021).

Υπάρχει υψηλός βαθμός εξειδίκευσης στην υδατοκαλλιέργεια εντός της ΕΕ.

  • Η Ισπανία παρήγαγε περίπου 7 στους 10 τόνους εκτρεφόμενων μεσογειακών μυδιών της ΕΕ το 2021.
  • Η Γαλλία κατείχε τα περισσότερα στρείδια της ΕΕ (88% του συνόλου) και ήταν ο κύριος προμηθευτής των εκτρεφόμενων μπλε μυδιών της ΕΕ (45% του συνόλου) .
  • Η Ιταλία παρήγαγε τη συντριπτική πλειονότητα (92%) του εκτρεφόμενων ιαπωνικών αχιβάδων (Japanese carpet shell) στην ΕΕ.
  • Η Ελλάδα παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της εκτρεφόμενης τσιπούρας της ΕΕ (69% του συνόλου) και λαβρακίου(53%).
  • Ο εκτρεφόμενος ερυθρός τόνος του Ατλαντικού παρήχθη περισσότερο στη Μάλτα (72% του συνόλου της ΕΕ), ενώ η Ιρλανδία ήταν υπεύθυνη για το σύνολο σχεδόν του εκτρεφόμενου σολομού το 2021 (96%).
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας