Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓια έλλειμμα ουσιαστικής αξιολόγησης και μηχανισμού εποπτείας στην αυτοδιοίκηση κάνει λόγο ο...

Για έλλειμμα ουσιαστικής αξιολόγησης και μηχανισμού εποπτείας στην αυτοδιοίκηση κάνει λόγο ο Επίκουρος καθηγητής Σήφης Πλυμάκης

Επικαλούμενος μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαικής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας.

Η απουσία προγραμματισμού και ουσιαστικής αξιολόγησης των οικονομικών των Δήμων σε σχέση με την ποιότητα και το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία τους τόνισε ο Σήφης Πλυμάκης, Επίκουρος καθηγητής Δημόσιων Πολιτικών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ο κ. Πλυμάκης ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται λοιπόν αφενός ένας τέτοιος μηχανισμός εποπτείας και αφετέρου η κωδικοποίηση και απλούστευση των αρμοδιοτήτων.

«…Ξεκάθαρα δεν αξιολογείται η λειτουργία των Δήμων, δεν αξιολογείται το κόστος παροχής των υπηρεσιών. Δεν υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των Δήμων. Όταν έχεις αυτό το έλλειμμα αξιολόγησης και ελέγχου της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκάθαρα δεν μπορείς να προχωρήσεις» τόνισε ο ίδιος.

Επικαλούμενος μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαικής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η εύκολη πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των Δήμων σε αξιοποιήσιμη μορφή, η δημοσιοποίησή τους και η λογοδοσία.

Οι Δήμοι παρουσιάζουν μικρή οικονομική αυτοτέλεια αφού τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από την κρατική επιχορήγηση. Το σημερινό σύστημα χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως σε πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. «…δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου την απόδοση ενός Δήμου και την απουσία ενός μηχανισμού που να αξιολογεί όχι απλά την τυπική συμμόρφωση με την νομοθεσία και την εκτέλεση του προϋπολογισμού που τώρα έγινε και γίνεται… Το σημερινό σύστημα δεν αξιολογεί, δεν συλλέγει δεδομένα και δεν αξιολογεί την ουσία της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την παροχή των υπηρεσιών προς τους δημότες» υποστήριξε ο κ. Πλυμάκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας