Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΟ ΣΥΡΙΖΑ που… ανακαινίζεται (ή γκρεμίζεται), το νέο «μαγαζί» στα σκαριά και...

Ο ΣΥΡΙΖΑ που… ανακαινίζεται (ή γκρεμίζεται), το νέο «μαγαζί» στα σκαριά και το -αβέβαιο- μέλλον του Στέφανου!

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρίσκεται μια «ανάσα» από έναν ανοιχτό «εμφύλιο».

Στη νέα του εποχή -φαίνεται ότι- εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να συμπληρώνει σχεδόν έναν μήνα στην ηγεσία του.

Η έλευση και η… στέψη του εξ Αμερικής ορμώμενου σωτήρα του κόμματος της Κουμουνδούρου προκάλεσε ακόμα μία… διαίρεση, στην -επιρρεπή σε τέτοιες καταστάσεις- αριστερά.

Οι -όποιοι- ψηφοφόροι έχουν παραμένει πιστοί στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν στα -όμορφα- μάτια του Στέφανου να καθρεφτίζεται η ελπίδα για την επόμενη μέρα της παράταξης, η οποία έδειχνε να σβήνει μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στον αντίποδα, στελέχη με μακρόχρονη παρουσία στο κόμμα, ακόμα και ιδρυτικά, δεν έδειξαν να συμμερίζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Άλλωστε, σε κανέναν δεν αρέσει να του αλλάζουν τα σχέδια την τελευταία στιγμή και η αλήθεια είναι ότι αλλιώς περίμεναν τα πράγματα ορισμένοι.

Κάπως έτσι, εκτός από την αντιπολίτευση εκ δεξιών, ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε να αντιμετωπίσει και τα καθημερινά «φίλια» ή και… φίληα «πυρά».

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι καλοί του τρόποι και η αμερικανική κουλτούρα του δε του επέτρεψαν να πάρει εξαρχής τα… μέτρα του, αντιλήφθηκε κι ο ίδιος ότι όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… διαγραφή.

Έτσι, δίπλα στο όνομα του Στέλιου Κούλουγλου, που άνοιξε μόνος του την πόρτα της εξόδου, γράφτηκαν, με συνοπτικές διαδικασίες, εκείνα των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα, οι οποίοι, με μια σύντομη ανακοίνωση, ενημερώθηκαν ότι… αποδεσμεύτηκαν.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ η απόφαση ανακοινώθηκε ξαφνικά, όσα προηγήθηκαν έδειχναν ότι η κατάσταση δεν «σώζεται». Όσα κι αν καταλογίσει κανείς στον Στέφανο Κασσελάκη, η αλήθεια είναι ότι οι «αντάρτες» εντός του κόμματός του δε του άφησαν και πολλές επιλογές.

Όχι μόνο αμφισβητούσαν τις ικανότητές του να ηγηθεί στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλώς είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα θέσουν θέμα ηγεσίας στο προσεχές συνέδριο, έφτασαν και στο σημείο να συζητάνε δημοσίως για το όνομα του… νέου κόμματος, ότ(αν) αυτό ιδρυθεί.

Κάπως έτσι, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η ανακοίνωση του κυρίου Κασσελάκη, στην οποία έβαζε (;) το τέλος σε μία σύντομη αλλά ταραχώδη σχέση: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.

Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ.

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.  Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.

Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Ακόμα πιο επιθετικές ήταν οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας από το κόμμα της Κουμουνδούρου.

«Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά δίνοντας τον τόνο του τι προηγήθηκε και τι θα ακολουθήσει.

Η αντίδραση των… εξορισμένων

Αν δε μπορούσαν να συγκρατήσουν τις σκέψεις τους και τα λόγια τους όσο αποτελούσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που πλέον οδηγούνται στην «πόρτα της εξόδου», οι κύριοι Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης είναι λογικό να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους τόσο για τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και για τα τελευταία γεγονότα.

«Ο κ. Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα. Απορώ τι άποψη έχει για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις ένα μήνα μέλος του κόμματος. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για «εκφυλισμό και γελοιοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένα κόμμα που μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία ένα κόμμα της αριστεράς οδηγείται σε εκφυλισμό και διάλυση» τόνισε χαρακτηριστικά κ. Φίλης.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης «έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Ακόμα πιο ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι μόνο δεδομένη δε θα πρέπει να θεωρείται η διαγραφή του, αφού ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να αποχωρήσει.

«Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί», σημείωσε με νόημα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με την ηγεσία του κόμματους, είναι από 17 ετών στον χώρο της αριστεράς.

Μόνο δεδομένη δεν είναι η διαγραφή

Παρά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη, μόνο δεδομένη δε θα πρέπει να θεωρείται η διαγραφή των συγκεκριμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, η οποία αποτελείται από 15 μέλη και απαιτείται πλειοψηφία 2/3.

Όπως έσπευσε να δηλώσει ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος «η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο. Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελόμενος/η».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν. «Αυτή τη στιγμή οι διαγραφές δεσμεύουν μόνο τον πρόεδρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μπάχαλο και στα υπόλοιπα στελέχη

Την ίδια ώρα, «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει και μεταξύ των υπολοίπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδουν να διαλέξουν «στρατόπεδο».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, έκανε λόγο για «διαταγές διαγραφών προς την επιτροπή δεοντολογίας».

«Αν δεν του αρέσουν οι αποφάσεις της επιτροπής αυτής, θα τη διαγράψει; Δεν ξέρω πού πηγαίνουμε με αυτή τη πορεία», αναρωτήθηκε, χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ξεφτιλιστεί» ως κόμμα, ενώ αποκάλυψε ότι περιμένει κι αυτός τη διαγραφή του.

Από την πλευρά της η κυρία Αυλωνίτη έκανε λόγο για… ανακαίνιση στο κόμμα της Κουμουνδούρου, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «τσίρκο Medrano» για την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα.

«Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι κύριοι, για ανακαίνιση πρόκειται. Το κόμμα από τσίρκο Medrano, μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στη κοινωνία και δημοκρατικό, που σέβεται τις αποφάσεις των μελών του!», έγραψε χαρακτηριστικά προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Κυρίτση ο οποίος έδωσε «πληρωμένη» απάντηση σχολιάζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τσίρκο Μεντράνο μας λέει εδώ η κ. Αυλωνίτου. Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές βέβαια».

Ο αβέβαιος Κασσελάκης

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν επιλέξει να διαγράφει όποιον διαφωνεί μαζί του, κινδυνεύει να μείνει με ελάχιστους στο κόμμα του. Αν πάλι δείξει ανεκτικότητα, είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί ο ρόλος του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, «πέφτοντας» σε ανυποληψία.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι να μην υιοθετηθούν οι αποφάσεις του για διαγραφές. Σε περίπτωση πχ που η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν διαγράψει τα μέλη που ανακοινώθηκαν, τότε θα αποκαλυφθεί ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος σε ένα κόμμα που δεν… κυβερνά. Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι η εφημερίδα που ανέλαβε να «ξεθάψει» τις παλιές του τοποθετήσεις για μια σειρά θεμάτων ήταν η «Εφ.Συν», αποτελεί ένα μήνυμα για τα αισθήματα ανθρώπων του χώρου της κεντροαριστεράς για τον ίδιο.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, και ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Σε περίπτωση βέβαια που επιστρέψει στην Ελλάδα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας