Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΗ κυβέρνηση πατάει… γκάζι με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ και εισροή...

Η κυβέρνηση πατάει… γκάζι με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ και εισροή 14,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ

Αύξηση κατά 337 εκατ. έναντι του στόχου παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα από φόρους και διαμορφώθηκαν σε 61,671 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη, υπερκαλύπτοντας τον αναθεωρημένο στόχο για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ στο σύνολο του 2023.

Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε 3,692 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,652 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Ταμείο Ανάκαμψης: 14,7 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει έως σήμερα

Τον απολογισμό της πορείας απορρόφησης, τον προγραμματισμό για το 2024 και τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, με επίκεντρο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το ΠΔΕ, το οποίο, αυτή τη χρονιά, θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%, και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελευταία έγκριση εκταμίευσης του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που έχουμε λάβει ως χώρα ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «GOVNEWS WEEKLY»!

Η ισότητα στον γάμο

Πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ήδη σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και αφορά στην απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης ενός πολιτικού γάμου.

Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά και με την πρόταση αυτή διασφαλίζονται ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά. Από τη στιγμή που ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν ένα παιδί μόνοι τους από το 1946, αποτελεί κενό νόμου το να μην αναγνωρίζεται αυτό το παιδί στο πλαίσιο ενός ζευγαριού. Το ερώτημα, λοιπόν που γεννάται είναι γιατί το παιδί αυτό αν ένας από τους δύο φύγει από τη ζωή να πάει σε ένα ίδρυμα. Επίσης,  αν αυτό το παιδί νοσήσει γιατί να μη μπορούν και οι δύο που το μεγαλώνουν να το επισκεφτούν ή να έχει δικαίωμα το παιδί να κληρονομήσει και τους δύο που το μεγαλώνουν και όχι μόνο τον θετό του γονέα.

Ενεργειακή αναβάθμιση με φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε 32 γήπεδα

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναβαθμίζονται ενεργειακά 32 γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλα τη χώρα, στα οποία φιλοξενούνται σωματεία των κατά τόπους ΕΠΣ. Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, συνολικού ποσού 806.263,57€., μέσω έκτακτης επιχορήγησης των 19 ΕΠΣ στις οποίες ανήκουν τα εν λόγω γήπεδα και διεξάγονται τοπικά πρωταθλήματα, αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την εξυπηρέτηση των Ηλεκτρικών Φορτίων από Αυτοπαραγωγό (Netmetering) σύστημα. Η δράση έχει σπουδαία περιβαλλοντική σημασία, που θα αφήσει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Δυνατότητα νέων αιτήσεων

Δυνατότητα υποβολής επιπλέον αιτήσεων μέσω της επαναδιάθεσης πόρων, που αγγίζουν τα 6,4 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», παρέχεται μετά την εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» μέσω της εν λόγω ΚΥΑ, η οποία ορίζει προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή, δίνουν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου ποσού.

Χαμηλές οι αυξήσεις στις εισφορές

Υπεγράφη η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Δημοσιεύτηκε στην digital εφημερίδα GOVNews Weekly – Ξεφυλλίζετε και διαβάζετε με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας