Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΟι αυστηρές συστάσεις του Κυριάκου, το παρασκήνιο της επίσκεψης Γκουντέρες στην Αθήνα...

Οι αυστηρές συστάσεις του Κυριάκου, το παρασκήνιο της επίσκεψης Γκουντέρες στην Αθήνα και η «Βαρουφολογία» στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία στην ολομέλεια της Βουλής δεν πέρασαν απαρατήρητα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα οι αναφορές του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για την χούντα και το πολυτεχνείο σχολιάστηκαν ιδιαίτερα από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το θέμα ασχολήθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγγελος Συρίγος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολυτεχνείο αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης κατά την διάρκεια της χούντας, αλλά δεν έριξε τους Συνταγματάρχες, οι οποίοι έπεσαν μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο».

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας «η χούντα δεν έπεσε το 1973. Στην πραγματικότητα την εξέγερση του πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί «ταμπού» καθηγητές πανεπιστημίου και ιστορικοί να επισημαίνουν ότι η «επταετία» έληξε με τον «Αττίλα» στην Κύπρο και όχι λόγω της εξέγερσης του πολυτεχνείου.

Το γεγονός όμως πως «ανακινήθηκε» το όλο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ δεν σχολιάστηκε θετικά από στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Βουλή με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταδικάζει τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας δεν άρεσαν στον Κυριάκο.

«Ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος ήταν κατάλληλος για τέτοιου είδους συζητήσεις που πολύ εύκολα παρερμηνεύονται τα όσα λέγονται και αποτελούν χρυσή ευκαιρία για λαϊκισμό και κριτική από την αντιπολίτευση», φέρεται να έλεγε ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες μετά το «επεισόδιο» στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος έδωσε εντολή να ενημερωθούν όλοι μέσα στο κόμμα, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και τομεάρχες της ΝΔ να κρατούν «χαμηλούς» τόνους και να μην προκαλούν με «διχαστικό» λόγο.

Αναφορικά με τον Άγγελο Συρίγο, όπως μαθαίνει η στήλη, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού συνομίλησαν μαζί του και του επισήμαναν τους κινδύνους που κρύβουν αναφορές σε ανάλογα ιστορικά γεγονότα, άσχετα εάν έχει δίκιο ή άδικο.

«Καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε και που το λέμε», του είπαν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι ο Άγγελος Συρίγος θεωρείται ένας από τους κεντρώους μετριοπαθείς πολιτικούς της ΝΔ και η αναφορά του στο πολυτεχνείο και την χούντα προκάλεσε έκπληξη στους «κόλπους» του κυβερνώντος κόμματος.

Ανεπίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε στην Αθήνα όπου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό.

«Είναι μια ευκαιρία να συνομιλήσουμε ανεπίσημα με τον κ. Γκουντέρες για τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός με μήνυμά του στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν ήταν εντελώς τυχαία.

Και πάλι η ελληνική διπλωματία έκανε το θαύμα της και κατάφερε να φέρει στην Αθήνα τον Γκουντέρες σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, δείχνοντας μάλιστα στον Πορτογάλο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ χάρτες με τις παραβιάσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός έδειξε στον Γκουντέρες και τον χάρτη πρόκληση του Μπαχτσελί που απεικονίζει το μισό Αιγαίο και ολόκληρη της Κρήτη να βρίσκονται υπό Τουρκική κατοχή.

Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που έρχονται αμφότερες, δριμύτερες, τον χειμώνα.

Όλα τα είχαν στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης τους έλλειπε.

Το εξάμηνο που ο Γιάνης βρέθηκε στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών, στις αρχές του 2015, εξακολουθεί να προκαλεί συζήτηση και «διαξιφισμούς».

Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν σταδιακά εδώ και μερικούς μήνες, να προσπαθούν μια επαναπροσέγγιση με τον πρόεδρο του ΜεΡΑ25.

Τι και αν ο Γιάνης τα «χώνει» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για επικές «κωλοτούμπες», τι και αν μιλά για παραπλάνηση του ελληνικού λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι συνεχίζουν να τον υπερασπίζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και έμαθε από πρώτο χέρι την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι χειρισμοί του Γιάνη στην ελληνική οικονομία.

Σε τηλεοπτική εκπομπή επετέθη φραστικά στον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, μόλις εκείνος μίλησε για την ζημιά που προκάλεσε το εξάμηνο Βαρουφάκη.

«Έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για τον Βαρουφάκη όταν δεν κλείσατε τα μνημόνια το 2014…», σημείωσε με «βροντερή» φωνή, ο συνήθως ήσυχος και ήπιος Τσακαλώτος.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας