Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΟι Λαϊκές Αγορές, οι «χρυσές» γαλοπούλες, τα χαρτιά υγείας και το «καλάθι...

Οι Λαϊκές Αγορές, οι «χρυσές» γαλοπούλες, τα χαρτιά υγείας και το «καλάθι του νοικοκυριού»

Όποιος μιλά για την οικονομία, την ακρίβεια και το «καλάθι του νοικοκυριού» και δεν έχει περάσει έστω και μια φορά από κάποια Λαϊκή Αγορά της Αθήνας, τότε, μάλλον δεν το κατέχει το αντικείμενο!

Και το λέμε αυτό με πάσα ειλικρίνεια, διότι οι οικονομολόγοι των γραφείων και των τηλεοπτικών εκπομπών, μάλλον μιλούν στον αέρα…

Δεν γνωρίζουν τι πραγματικά υφίσταται ο απλός πολίτες, που προσπαθεί με ελάχιστα χρήματα να συντηρήσει την  οικογένειά του.

Το GOVNEWS συχνά πυκνά κάνει μια βόλτα σε Λαϊκές Αγορές της Αθήνας και βλέπει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και προτείνει και στους αρμοδίους της Κυβέρνησης να επισκεφθούν μια Λαϊκή χωρίς κάμερες και παρατρεχάμενους.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Πως μπορούμε να μιλάμε ανερυθρίαστα για σημαντική μείωση στις τιμές των προϊόντων όταν οι τιμές στα χαρτιά υγείας έχουν «εκτοξευθεί στον Θεό;», πριν από την κρίση μπορούσες να βρεις χαρτιά υγείας που οι τιμές τους ξεκινούσαν από 1,80 ευρώ, με μέση τιμή τα 2,5 ευρώ,για συσκευασία με 10 ρολά, κάπως καλής ποιότητας.

Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις, τα ίδια χαρτιά υγεία, που κόστιζαν 1,80 ευρώ «ανέβηκαν» στα 3,80 ευρώ και εκείνα που κόστιζαν 2,50 ευρώ, μπορείς πλέον να τα αγοράσεις με 4,5 – 5 ευρώ. Η διαφορά είναι «κατοχική»… Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Ακόμα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια από 50 λεπτά του ευρώ, πήγαν στα 70 λεπτά ή ακόμη και ένα ευρώ το «ματσάκι».

Όσον αφορά τις πατάτες, άστα να πάνε.

Όσο και εάν οι παραγωγοί προσπαθούν να «συγκρατήσουν» τις τιμές, δεν γίνεται να μην βάλουν αυξήσεις, καθώς το κόστος παραγωγής έχει στην ουσία υπερδιπλασιαστεί.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουμε ίσα- ίσα για να βγάλουμε τα έξοδά μας», μας είπαν πολλοί παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές που επισκεφθήκαμε.

Για 5 κιλά, λοιπόν, πατάτες από 3,5 με 4 ευρώ πριν τρεις μήνες, πήγαμε στα 5 με 5,5 ευρώ.

Αναφορικά με τις τιμές στο κρέας, όσοι πηγαίνουν σε κρεοπωλεία τους πιάνει «σύγκρυο», δηλαδή, πυρετός και τρέμουλο μαζί…

Έτσι, μάλλον τα φετινά Χριστούγεννα οι περισσότεροι θα στραφούν προς το κοτόπουλο, καθώς οι τιμές στις γαλοπούλες ανεβαίνουν συνεχώς όσο πλησιάζουμε στις γιορτές.

Πέρυσι μπορούσες να βρεις γαλοπούλα με 7,5 – 8 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος το κόστος έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 10 ευρώ το κιλό.

Επομένως, μπορεί, πραγματικά να έχει επιφέρει κάποιες μειώσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Και αυτό που επισημαίνουν με έμφαση οι πολίτες είναι ότι οι τιμές στα προϊόντα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στα ύψη ακόμα και όταν περάσει η ενεργειακή κρίση.

«Ότι γράφει δεν ξεγράφει», λένε χαρακτηριστικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας