Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΟ Κασιδιάρης, η απαγόρευση, το παρασκήνιο και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης

Ο Κασιδιάρης, η απαγόρευση, το παρασκήνιο και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης

Όλα τα παράδοξα στην χώρα μας συμβαίνουν. Όλα τα κόμματα που βρίσκονται εντός Βουλής και κινούνται εντός του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» συμφωνούν ότι το κόμμα του Κασιδιάρη επιβάλλεται να τεθεί εκτός νόμου, καθώς πρόκειται για ένα νέο ναζιστικό μόρφωμα.

Την ίδια ώρα όμως, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην Βουλή, για να τεθεί εκτός εκλογών, το κόμμα του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος του Βαρουφάκη, κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπερψηφίσουν, καθώς θέλουν στην νομοθετική ρύθμιση να γράφεται ρητά, ότι απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές κομμάτων ναζιστικής προέλευσης.

Και αυτό, διότι όπως λένε, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει φόβος να κυριαρχήσει η άποψη των «δύο άκρων» και στο ίδιο «τσουβάλι» να μπουν και κόμματα της αριστεράς ή της άκρας αριστεράς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι στην ρύθμιση θα αναφέρεται ότι «δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων».

Η ακριβής φράση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξη του ήταν πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία «το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο εν λόγω έλεγχος μέχρι σήμερα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται, εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν, το Α΄ Τμήμα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι,δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει ιδεολογίες, αλλά να θέσει εκτός εκλογών «εγκληματικές οργανώσεις», που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μπουν και πάλι στην Βουλή.

Να σημειωθεί ότι, η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να εγκριθεί από την Βουλή, ακόμη και με 151 ψήφους, επομένως οι βουλευτές μόνο της ΝΔ αρκούν.

Ο φόβος, λοιπόν, των κομμάτων της αριστεράς είναι να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος και για κάποιο «δικό» τους κόμμα.

Και εδώ είναι που διαπιστώνεται το πολιτικό παράδοξο. Η νομοθετική ρύθμιση θα αναφέρεται σε «εγκληματικές οργανώσεις» γενικώς.

Δηλαδή, εάν υπάρξει κάποια «εγκληματική οργάνωση» που θα προέρχεται από την άκρα αριστερά δεν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου και να απαγορευτεί να «κατέβει» στις εκλογές;

Σε αυτό το ερώτημα θα ήταν καλό να απαντήσουν οι διαφωνούντες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας