Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΗ Μέρκελ, το Κυπριακό, το φυσικό αέριο και η διαμεσολάβηση της Γερμανίας,...

Η Μέρκελ, το Κυπριακό, το φυσικό αέριο και η διαμεσολάβηση της Γερμανίας, όλο το παρασκήνιο

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «χαλάρωσης» και «ανασυγκρότησης», η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως επανακάμπτει δριμύτερη στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αναμένεται να αναλάβει διπλωματικό «χαρτοφυλάκιο», σε ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Όπως ακούγεται έντονα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ θα αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, μεταξύ της Ε.Ε., της Γερμανίας και της Τουρκίας, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο Κυπριακό ζήτημα.

Η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας επελέγη καθώς διαθέτει, ως  γνωστόν πολυετή εμπειρία από πολυσύνθετα διεθνή ζητήματα και το βασικότερο, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το θέμα που «καίει» τη Γερμανία, όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ, είναι η όσο το δυνατόν πιο σύντομη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην ΑΟΖ της Κύπρου έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της Βόρειας Ευρώπης.

Το όλο θέμα όμως «κολλάει» στις αντιδράσεις της Τουρκίας, που θέλει μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη που θα αποφέρει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με απλά λόγια, το «κλειδί» για να απεγκλωβιστεί η Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας, είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Το θέμα φυσικά είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να λυθεί εύκολα λόγω της εμμονικής στάσης της Τουρκίας, που θέλει να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο. Δηλαδή, εν ολίγοις, η Τουρκία επιδιώκει να προσαρτήσει το κατεχόμενο τμήμα του νησιού της Αφροδίτης.

Το αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια του Βερολίνου και των Βρυξελλών, με την ενεργοποίηση της Μέρκελ, θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Πάντως, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, αν επιλυθεί το Κυπριακό, θα μπορεί πιο εύκολα να βρεθεί λύση και στα ελληνοτουρκικά.

Μην ξεχνάμε, πως Νοτιοδυτικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που μαζί με εκείνα της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν θέλει να αφήσει πίσω του έργο, διότι όπως επισημαίνει αυτή η πενταετία, θα είναι η τελευταία για εκείνον στην προεδρία της Τουρκίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.