Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΗ «μάχη» της Κρήτης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ποιος προηγείται, πως διαμορφώνονται...

Η «μάχη» της Κρήτης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ποιος προηγείται, πως διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα

Φουντώνει η πολιτική «κόντρα», μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την επικράτηση στην Μεγαλόνησο. Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι Κρητικοί φαίνεται να αλλάζουν «στρατόπεδο».

Το γεγονός πως ολόκληρη η Κρήτη «βάφτηκε» μπλε καταδεικνύει την δυναμική που έχει αποκτήσει στο νησί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραμένει το ακλόνητο φαβορί για επικράτηση σε όλους τους νομούς του νησιού και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Από εκεί και πέρα όμως, δίνεται πραγματική «μάχη» για τη δεύτερη θέση, καθώς όποιο κόμμα επικρατήσει, θα αποκτήσει σταθερές βάσεις για άνοδο των ποσοστών του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μεγάλη σημασία της Κρήτης φαίνεται και από το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατεβαίνει υποψήφιος στο Ρέθυμνο.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της Κουμουνδούρου είναι να μην χάσει το μεγάλο έρεισμα που έχει εδώ και 12 περίπου χρόνια στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει επικίνδυνα, με την Χαριλάου Τρικούπη να έχει βάλει στόχο να «υπερκεράσει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πολλοί Κρητικοί που ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται είτε στη ΝΔ, καθώς βλέπουν ότι έχει ισχυρές προοπτικές αυτοδυναμίας, είτε στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η νέα ανερχόμενη πολιτική δύναμη.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πάλι υποψήφιος στο Ηράκλειο, ενώ θα πραγματοποιήσει πολυήμερη περιοδεία στην Κρήτη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται, ότι στο νομό Ηρακλείου, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με μεγάλη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ, καθώς έλαβε μόλις 2.012 ψήφους περισσότερους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έλαβε 22,93% και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 21,81%.

Πρώτο κόμμα ήρθε η ΝΔ, με πολύ μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έλαβε 22.373 ψήφους περισσότερους, γεγονός που φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί.

Στο νομό Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθε δεύτερο κόμμα (20,64%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. (10,92%) ήρθε τρίτο, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 9,72%. Το ποσοστό αυτό προσδιορίζει μια διαφορά 8.687 ψήφων μεταξύ των έγκυρων ψηφοδελτίων στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο νομό Ρεθύμνου, μόλις 215 ψήφοι είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αύξησε τα ποσοστά του κατά 150%, αφήνοντας τρίτο το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Ωστόσο, η κάθοδος του Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο ενδεχομένως να αλλάξει τους συσχετισμούς στον νομό.

Στο νομό Λασιθίου, ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επικράτησε λαμβάνοντας 21,47%, με τον αριθμό των ψήφων να φτάνει στις 9.234, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 17,76%, ποσοστό που ανέρχεται σε 7.637 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι την έδρα που κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ την πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που στις εθνικές εκλογές του 2019 βγήκε πρώτος με ποσοστό της τάξης του 34,57% και συνολικό άθροισμα ψήφων 14.379.

Αμφίρροπη «μάχη» για το αύριο της κεντροαριστεράς…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.