Χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού, αποζημιώσεις σε μέγεθος φασολιού… μάζευε κι ας είναι ρώγες

Η ανάγκη αλληλεγγύης στους πληγέντες των πρόσφατων θεομηνιών, γίνεται θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή φόρα και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί του πεδίου.

0

Όταν η καταστροφή χτυπήσει το σπιτικό σου, ό,τι φρούτο και αν φας, γεύση πικρή θα έχει. Μόνο αν έχεις δει το βιός σου να χάνεται, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει απελπισία. Στρέφεις τα μάτια στο Θεό και δεν δύνασαι καν να ρωτήσεις «γιατί;». Ξέρεις γιατί, όπως όλοι γύρω σου κι εσύ. Μόνο που σου μένει μια πίκρα… θα με βοηθήσει άραγε κανείς;

Το «φρούτο», για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα κληθείς να το «μαζέψεις» μόνος σου. Αυτό που μπορεί και οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να σου προσφέρει τη «ζάχαρη» να το «μελώσεις».

Κάπως έτσι γίνεται και με την κρατική στήριξη προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές. Αυτές που έλαβαν χώρα εν μέσω θέρους και αυτές που εξελίσσονται όπου «σφυροκοπά» εσχάτως ο Elias. Οι αποζημιώσεις (κάθε τύπου) δεν αγγίζουν σε καμία των περιπτώσεων το πραγματικό κόστος μιας καταστροφής… είναι μόνο μία ανακούφιση. Κάτι σαν να επρόκειτο να διανύσεις μία έρημο και να σου προσφέρεται ένα ποτήρι νερό. Αν μάλιστα σου το προσφέρουν την ώρα που καταρρέεις από αναπάντεχη δίψα, τότε μπορεί να καταστεί και ασύγκριτα ωφέλιμο, αναζωογονητικό. Άρα κανείς μην υποτιμά το timing… είναι ο πλέον κρίσιμος παράγων, πριν καταρρεύσει η ελπίδα στα μύχια του απελπισμένου.

Ήδη, κάμποσοι πληγέντες κραυγάζουν απελπισμένοι για καθυστερήσεις, ολιγωρία, αδιαφορία… απουσία του κρατικού μηχανισμού. Ήδη όμως, ένας ολόκληρος μηχανισμός εργάζεται πυρετωδώς να μαζέψει τα συντρίμμια και να αποκατασταθεί το δίκαιον… με πρώτους στις επάλξεις τις Ένοπλες Δυνάμεις και Εθελοντές.

Κατευθείαν από τον κρατικό κορβανά πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες, από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της χώρας και δη στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό, πιστώθηκαν 8.606.711,81 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

  • Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 8,56 εκατ. ευρώ σε 1.602 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στις Περιφερειακές Ενότητες της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας.
  • Επιπλέον, διενεργήθηκαν και πληρωμές ύψους 42.257,60 ευρώ σε 7 πληγέντες από τις πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.
  • Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 34,2 εκατ. ευρώ προς 6.073 φυσικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και η αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού, όπου προκύπτουν διαθέσιμα στοιχεία – μιας και παρατηρείται αύξηση στην υποβολή IBAN των δικαιούχων στη φορολογική διοίκηση. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές. Σημειώνεται, ότι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, 25 Σεπτεμβρίου 2023, είχαν πραγματοποιηθεί 26.683 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.794 προσωρινές αιτήσεις.

Επιπλέον, με πολύ γρήγορους ρυθμούς πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  • Ειδικότερα, πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 104 δικαιούχων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και πληρωμές 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης.
  • Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ.

Είναι λίγα; Ασφαλώς και είναι. Επρόκειτο όμως για μια πρώτη ανακούφιση… ένα «ποτήρι νερό». Ακολουθούν, επιπλέον 2,2 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και τουλάχιστον 600 εκατ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για ουσιαστικές αποζημιώσεις και δρομολογημένα έργα αποκατάστασης -κρίσιμων για την ασφάλεια των πολιτών και την τοπική οικονομία- υποδομών, που «λύγισαν» κυριολεκτικά, κατά την επέλαση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ανάγκη αλληλεγγύης στους πληγέντες των πρόσφατων θεομηνιών, γίνεται θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή φόρα. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί του πεδίου. Μόλις αύριο επισκέπτεται το σημείο και ο Επίτροπος Γεωργίας… και όλη η Ελλάδα βρίσκεται επί ποδός, μην ξεχαστεί ούτε μια χειραψία συμ-πάθειας, ένθεν κακείθεν.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις