Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε οι ψήφοι που χάνει; Όλες οι εκροές

ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε οι ψήφοι που χάνει; Όλες οι εκροές

Πού πάνε οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, όταν φεύγουν

Από τη ρευστοποίηση των δυνάμεων στην Κεντροαριστερά δεν προκύπτει μόνο η κυριαρχία της ΝΔ στις εκλογές, αλλά και μια δυσκολία στο να αναδειχθεί ένας νέος πόλος στη θέση του υπό κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, η ελάχιστη συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν θυμίζει τον τρόπο που κατέρρευσαν αντίστοιχα κραταιά κόμματα. Ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου οδηγεί τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 σε πολλά κομματικά δοχεία υποδοχής

Κατά συνέπεια, αυτή η διάχυση δεν εξυπηρετεί κανέναν όμορο αντίπαλο, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς ωφελημένος.

Ακόμα και στις εισροές-εκροές παρατηρείται ο ίδιος διαχωρισμός ανάμεσα σε αριστερούς και κεντροαριστερούς: οι δύο πλευρές κάνουν διαφορετικές επιλογές, έχουν διαφορετική εκλογική διαφορά και η μεταξύ τους ισορροπία, σε επίπεδο μηχανισμού και σε επίπεδο βάσης, ίσως τελικά λειτουργήσει καθοριστικά για το εκλογικό αποτέλεσμα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των αντιπάλων του.

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία της MRB (OPEN) έδωσαν ένα πρώτο στίγμα και επιβεβαίωσαν ότι φοβούνταν όλοι εκείνοι που παρατηρούν τάσεις και νούμερα: σε συσπείρωση 51,3% ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το 22,5% των ψηφοφόρων του στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 6,8% στη Νέα Αριστερά, το 5,6% στο ΚΚΕ και το 5,3% στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και οι δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώνουν αυτές τις τάσεις – η αποσυσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί πρώτα τη Νέα Αριστερά, στη συνέχεια το ΚΚΕ και πολύ λιγότερο το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όσοι έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και ιδεολογική ταυτότητα: Κυρίως αριστεροί ψηφοφόροι επιθυμούν να αποχωρήσουν, οι οποίοι πρώτα εξετάζουν τις επιλογές τους στα αριστερά του κόμματος που αποχαιρετούν.

Η Νέα Αριστερά είναι ιδανική για αυτούς τους ψηφοφόρους, γιατί αποτελείται από γνώριμα πρόσωπα, αλλά σε νέο πλαίσιο. Οι βουλευτές της ασχολούνται ιδιαίτερα με ζητήματα που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους όπως, για παράδειγμα, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος στη Γάζα ή η εσωτερική συζήτηση που προκλήθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εκτιμήσεις από τον πολιτικό σχηματισμό των «11» βουλευτών αναφέρουν πως ρόλο σ’ αυτήν την τακτική εκροή έχουν παίξει και τα πρόσφατα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως αυτά απέδειξαν πως η κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπο της νέας ηγεσίας δεν ήταν υπερβολική – και πως το πρόταγμα της σοβαρότητας είναι εξίσου ισχυρό.

Οι ίδιες εκτιμήσεις θεωρούν πως το ΚΚΕ υπολείπεται σε εισροές από την αξιωματική αντιπολίτευση και λόγω της στάσης που τηρεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Περισσός, είτε στα ομόφυλα ζευγάρια και τη θέση που πήρε στην ονομαστική ψηφοφορία είτε στην πρόταση για σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη από το 1997 έως σήμερα.

Παράλληλα, η ίδια τάση δείχνει πως όσοι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζονται τουλάχιστον ως κεντροαριστεροί – οι οποίοι, επειδή γυρνούν την πλάτη σε πολύ μικρότερο αριθμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, κρατούν το ΠΑΣΟΚ τρίτο σε επίπεδο εισροών σε σχέση με Νέα Αριστερά και ΚΚΕ.

Αυτό το δεδομένο, πέρα από τα συμπεράσματα που επιτρέπει να εξαχθούν για την εκλογική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνει μηνύματα και για τις μικρές, για την ώρα, δεξαμενές στις οποίες μπορεί να ελπίζει η Χαριλάου Τρικούπη για την αύξηση των ποσοστών της εξ αριστερών. Η συριζαϊκή θωράκιση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, άλλωστε, γίνεται και με σταδιακή ανάδειξη αυτού του είδους των στελεχών που έφτιαξαν τη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και με αναφορές και του ίδιου του Κασσελάκη στον «χώρο» που μπορούν να βρουν οι κεντροαριστεροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και παράλληλα όλη αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει δυνάμεις όσο χάνει τον κορμό των αριστερών ψηφοφόρων – ενδεικτικά, στο συνέδριο ο Κασσελάκης είχε πια εγκαταλείψει τον προσδιορισμό «πατριωτική» και μιλούσε μόνο για «σύγχρονη Αριστερά», κρατώντας τη λέξη απέναντι στην κεντροαριστερή οσμή που απέπνεε το πρόγραμμα που παρουσίασε.

Όσο συμβαίνουν αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι που ξανασκέφτονται την κομματική επιλογή τους κατά πλειοψηφία κατατάσσουν ακόμα τους εαυτούς τους στην αδιευκρίνιστη ψήφο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί την τελευταία στιγμή να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ελπίζουν στην Κουμουνδούρου για τις ερχόμενες ευρωεκλογές: να γυρίσουν από την γκρίζα ζώνη οι ψηφοφόροι που αμφιταλαντεύονται, που δεν ικανοποιούνται από τις υπόλοιπες κομματικές επιλογές που έχουν μπροστά τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας