Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΣυνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, όλο το παρασκήνιο

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις σημαντικότερες επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η συνάντησή του, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ποιες θα είναι οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς; Όλο το παρασκήνιο.

Στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνηση βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και η προσέγγιση με το καθεστώς Ερντογάν.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μια χρονική περίοδο ύφεσης, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά σταδιακά, μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, το Λευκό Παλάτι επανέρχεται στην αναθεωρητική του στάση και στις διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας, θέλει στην αρχή της νέας πενταετούς θητείας του να δείξει ένα πιο διαλλακτικό «πρόσωπο» στη Δύση.

Και αυτό διότι, η καταρρέουσα τουρκική οικονομία βασίζει πολλά στην ενίσχυση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό, με ότι συνεπάγεται αυτό, σχετικά με την οικονομική εξάρτηση που θα έχει η γειτονική χώρα από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το καθεστώς Ερντογάν να έρθει πιο κοντά με την Δύση, εντάσσεται και η επιδίωξή του να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρουν στο GOV NEWS κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται μετά από σχετική πρωτοβουλία της τουρκικής διπλωματίας, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν και οριστικοποιήθηκε μετά την μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Δεν είχε κρύψει μάλιστα, ότι στόχος του ιδανικά θα ήταν, είτε μία απευθείας συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, είτε μία συμφωνία για παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τόνισε πάντως με έμφαση ότι, δεν συζητά κυριαρχικά θέματα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Όπως επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από τις πάγιες ελληνικές θέσεις και θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Τουρκίας να βρεθεί η «χρυσή τομή», προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Άγκυρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει συζήτηση και για προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά στα Νοτιοδυτικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, ενώ θα συζητηθεί, έστω και επιδερμικά, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς ανοίγει και πάλι ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός, αλλά κρατά «μικρό καλάθι», καθώς, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, το Λευκό Παλάτι πάντα λειτουργεί απρόβλεπτα και εκτός των συμφωνηθέντων, μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.