Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο ενιαίος και πιο συνεκτικός από ποτέ»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη συνοχή του κόμματος, την επιλογή της Ράνιας Σβίγκου, τις πρόωρες εκλογές και αποκαλύπτει το «δυνατό χαρτί» του Αλέξη Τσίπρα.

Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις εντός του κόμματος είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Όπως τόνισε, τα όσα ακούγονται περί εσωκομματικών διενέξεων, δεν έχουν καμία βάση υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «όχι μόνο δεν έχουμε θέματα συνοχής αλλά επιχειρούμε άλματα διεύρυνσης».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής την Ράνια Σβίγκου, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια από πολλά στελέχη, σημείωσε ότι «η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς μια νέα γυναίκα με συνεπή και συχνή διαδρομή μέσα στο κόμμα αναλαμβάνει αυτή τη θέση ευθύνης».

«Όλες και όλοι μαζί, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να πετύχουμε» πρόσθεσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το δυνατό μας χαρτί είναι ο κόσμος μας, που μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει», ενώ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ τόνισε ότι οι χώρες, ιδίως μέσα σε κρίση, δεν κυβερνώνται με δημοσκοπήσεις. Δεν ψηφίζουν τα πρωτοσέλιδα, οι αναλυτές, τα συμφέροντα. Ψηφίζει ο λαός. Και η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές».  

Ερώτηση: Ολοένα και περισσότεροι ισχυρίζονται πως «πάμε» για πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι. Πόσο πιθανό θεωρείτε το σενάριο να «στηθούν» κάλπες το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο;

Κώστας Ζαχαριάδης: Το θεωρώ πολύ πιθανό. Ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι σχεδόν το ανακοίνωσε. Μακάρι να τις προκηρύξει αύριο το πρωί. Είναι πλέον σαφές σε όλες και όλους ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις. Κάθε μέρα που μένουν στη διακυβέρνηση της χώρας προκαλούν ζημία στην κοινωνία την οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην δημόσια υγεία. Η χώρα έχει ανάγκη να ισορροπήσει.

Ερώτηση: Κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για τη μεγάλη εκλογική μάχη, καθώς ακούμε πολλές και διαφορετικές φωνές εντός του κόμματος, όπως κριτική για την επιλογή της κα. Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής;

Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σε πλήρη διάταξη μάχης. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσαν οι 172.000 συμμετέχοντες στις εσωτερικές μας διεργασίες στις 15 Μαΐου. Η επιλογή της Ράνιας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς μια νέα γυναίκα με συνεπή και συχνή διαδρομή μέσα στο κόμμα αναλαμβάνει αυτή τη θέση ευθύνης. Όλες και όλοι μαζί, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να πετύχουμε.

Το μεγάλο βήμα έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από ένα κόμμα λίγων χιλιάδων μελών έγινε ένα κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων μελών. Τώρα κορυφώνεται η εντατική προετοιμασία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές, το κυβερνητικό του πρόγραμμα, τα ψηφοδέλτια. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τη δύναμη όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν και μας στήριξαν. Πρέπει να δείξουμε στην πράξη ότι το κόμμα έχει «ανοίξει» και έχει «αλλάξει» και πως θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ερώτηση: Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε ριζική ανανέωση του κόμματος, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την «παλαιά φρουρά». Θεωρείτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνοχή του κόμματος;

Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο ενιαίος και πιο συνεκτικός από ποτέ. Όχι μόνο δεν έχουμε θέματα συνοχής αλλά επιχειρούμε άλματα διεύρυνσης. Δουλεύουμε όλοι μαζί, παλαιότεροι και νεότεροι, προερχόμενοι από τον ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτές τις διαιρέσεις. Αποτελεί τεράστια πολιτική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε τις καταστατικές αλλαγές και έδωσε δύναμη και φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Επετεύχθη έτσι ένα μεγάλο άλμα αντιστοίχισης του κοινωνικού και του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό. Είναι προφανές για μένα ότι αυτοί οι πολίτες ζητούν περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, από τον Πρόεδρό του, απ’ όλους εμάς.

Ερώτηση: Σας ανησυχεί το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τουλάχιστον 8 μονάδες πίσω από τη ΝΔ;

Κώστας Ζαχαριάδης: Διαβάζω τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνομαι και τις κοινωνικές δυναμικές. Βλέπω ότι τα πάμε πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει πλέον μεγάλη δυσαρέσκεια. Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος: οι χώρες, ιδίως μέσα σε κρίση, δεν κυβερνώνται με δημοσκοπήσεις. Κυβερνώνται με σοβαρές ηγεσίες, που παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις προς όφελος των λαών τους. Δεν ψηφίζουν τα πρωτοσέλιδα, οι αναλυτές, τα συμφέροντα. Ψηφίζει ο λαός. Και η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές.  

Ερώτηση: Ποιο είναι το δυνατό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και που θα κριθεί η πρωτιά στις εθνικές εκλογές;

Κώστας Ζαχαριάδης: Ο κόσμος μας. Αυτοί που στάθηκαν στα δύσκολα δίπλα μας. Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε να είμαστε η κύρια φωνή έκφρασής του δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού κόσμου. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι πολίτες είναι στην πραγματικότητα και αδιέξοδο της ίδιας της ιδεοληψίας, στην οποία εμμένει ο κ. Μητσοτάκης. Ο νεο-μητσοτακισμός χρεοκόπησε μέσα σε τρία χρόνια. Όμως, το ζήτημα είναι να μη χρεοκοπήσει μαζί του ένας ολόκληρος λαός. Το διακύβευμα είναι να φύγουν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Σε μια εποχή με πανδημία, πόλεμο, κλιματική αλλαγή και ενεργειακή κρίση, το ζητούμενο είναι η πρόταξη δημόσιων πολιτικών, που θα ενισχύουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Αυτό είναι και το στοίχημα για την κυβερνώσα Αριστερά σήμερα: Να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να υλοποιήσει πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης με γνώμονα την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει αφουγκραστεί το ρεύμα της εποχής και πορεύεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στη χώρα να οργανώνουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση.

Ερώτηση: Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ποια λάθη πιστεύετε ότι έχουν γίνει; Πρέπει στην παρούσα φάση να διατηρήσουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Κώστας Ζαχαριάδης: Είμαι και είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι, όχι μόνο με την στάση της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά με πολλές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια ρευστή και δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση κι αντί να έχουμε επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενημερωνόμαστε από τους ξένους ηγέτες και από τα media για την αποστολή πολεμικού υλικού. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και στην ποιότητα και στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Καταδικάζουμε τη ρωσική βαρβαρότητα, ξεκάθαρα η στάση της Ελλάδας πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της διαμεσολάβησης, υπέρ της διπλωματίας, υπέρ των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία που οδηγούν σε ειρήνη. Την επομένη του πολέμου, η Ελλάδα επιβάλλεται να έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να συνομιλεί με όλους, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη, να προωθεί το εθνικό συμφέρον.

Ερώτηση: Η ένταση με την Τουρκία εντείνεται στο Αιγαίο. Θεωρείτε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αν όχι, τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βρισκόταν στην κυβέρνηση;

Κώστας Ζαχαριάδης: Η κλιμάκωση της έντασης δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά… η παρατεταμένη νευρικότητα και ένταση εγκυμονεί κινδύνους. Νομίζω ότι έγιναν σημαντικά λάθη. Πρώτον θεωρώ απαράδεκτο το κλίμα επικοινωνιακής υπεραισιοδοξίας που εκπέμφθηκε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βόσπορο. Αυτό είναι το ήρεμο καλοκαίρι; Αυτή είναι η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Αυτή είναι η αναβάθμιση της επικοινωνίας; Λάθος εικόνα, λάθος σήμα! Δεύτερον ο κ. Μητσοτάκης απέχει από κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης… Είναι μεγάλο λάθος… Δεν τα ξέρει όλα μόνος του! Η αλαζονεία του παντογνώστη στην εξωτερική πολιτική είναι επικίνδυνη.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ… Καλά τα χαμόγελα, τα αστεία, τα χειροκροτήματα, όλοι χαιρόμαστε με αυτά… Όμως, αλήθεια, τι εγγυήσεις ασφάλειας έχουμε; Τι εγγυήσεις ειρήνης έχουμε; Τι εγγυήσεις απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου έχουμε; Η αντίληψη του πιστού, δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου που δίνει επ αόριστον τις βάσεις, αγοράζει πανάκριβα όπλα, αλλά δεν παίρνει σαφή ανταλλάγματα, είναι στο τέλος της ημέρας και στο βάθος του χρόνου επιζήμια για τη χώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More