Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈκθεση: Κόσοβο-Η 2η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για να ζουν οι γυναίκες

Έκθεση: Κόσοβο-Η 2η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για να ζουν οι γυναίκες

Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με τρεις φορές περισσότερους βαθμούς από το Αφγανιστάν, που είναι η τελευταία χώρα. Μετά τη Δανία, στην κατάταξη βρίσκονται η Ελβετία και η Σουηδία.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να ζει κανείς ως γυναίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας 2023 που δημοσιεύθηκαν σήμερα  Τρίτη.

Όπως έγραψε το Euronews, μόνο η Ουκρανία είναι χειρότερη από το Κόσοβο. Ο δείκτης δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο (PRIO).

Το Euronews δημοσίευσε την έκθεση μόνο για την Ευρώπη, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην 100η θέση.

Τα δεδομένα μέτρησαν την ένταξη, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια για τις γυναίκες. Χρησιμοποιήθηκαν 13 μετρήσεις, από την εκπαίδευση μέχρι τους εργατικούς νόμους έως τις αντιλήψεις για την ασφάλεια και τη βία.

Εννέα από τις δέκα καλύτερες χώρες στον κόσμο για να είσαι γυναίκα βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με τρεις φορές περισσότερους βαθμούς από το Αφγανιστάν, που είναι η τελευταία χώρα. Μετά τη Δανία, στην κατάταξη βρίσκονται η Ελβετία και η Σουηδία.

Η Ουκρανία είναι η τελευταία στην Ευρώπη, από 41 χώρες. Είχε πολύ κακές επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας, λόγω του πολέμου.

Οι χαμηλές βαθμολογίες για το Κοσσυφοπέδιο αποδίδονταν στην κακή εκπαίδευση και στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης για τις γυναίκες, καθώς και σε «πολύ υψηλά επίπεδα» γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το Αζερμπαϊτζάν ήταν το τρίτο χειρότερο, λόγω της προτίμησης να έχουν περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας