Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη...

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου για την ΕΛΑΣ

Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ θεωρούνται επιτυχίες αυτονόητες και οι όποιες αστοχίες της οδηγούν στην κατακραυγή. Δεν το λέω ως άλλοθι, διότι πρέπει συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι.

Τα κύρια σημεία στη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ  σχετικά με τις τραγικές εξελίξεις που έχουν ανακύψει πάλι  με τις αυθαιρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει καθημερινά επιχειρήσεις σε κάθε εστία εγκληματικότητας και δεν υπάρχει κανένα σημείο που να θεωρείται άβατο

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει καθημερινά επιχειρήσεις σε κάθε εστία εγκληματικότητας. Εάν η συζήτηση μπαίνει στο αν έχουμε μηδενίσει τις εστίες εγκληματικότητας παντού στη χώρα ή αν θα υπάρξει Αστυνομία, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, που θα μηδενίσει τις εστίες εγκληματικότητας αυτής, αυτό είναι μία κουβέντα που ας την κάνουμε με περισσότερο χρόνο και να δούμε ποια άποψη θα σταθεί στα όρια της λογικής ή όχι. Το γεγονός όμως είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία, με τις δυνάμεις της, δεν έχει κανένα σημείο που να θεωρεί άβατο, σε καταυλισμούς, είτε αυτοί είναι καταυλισμοί Ρομά που παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα, στον Ασπρόπυργο, στα Νεόκτιστα, στην επαρχία, οπουδήποτε αλλού.

Καθημερινά, με δυνάμεις και με σχέδιο, όπως και απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, όπως και απέναντι στην εφευρετικότητα που τα εγκληματικά δίκτυα επιδεικνύουν για να επεκτείνουν τις πράξεις τους, όπως και με τους λαθροδιακινητές, όπως και με τους μπαχαλάκηδες, όπως και με όλους. Το έλλειμμα στην εμφανή αστυνόμευση που κληρονομήσαμε χρόνια, θα το διορθώσουμε, όπως τα διορθώσαμε και αλλού.

 

Καμία σκιά δε θα μείνει στη διερεύνηση του τραγικού περιστατικού

Είχαμε ένα τραγικό περιστατικό, αυτό της απώλειας ενός νέου ανθρώπου, στις συνθήκες που έγινε. Από την πρώτη στιγμή το περιστατικό βρίσκεται υπό έρευνα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες και από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Υπήρξε μια καταδίωξη, στη διάρκεια της οποίας οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο δεν σταμάτησαν, όχι μία αλλά αρκετές φορές. Και όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε υπήρξε το περιστατικό που είχε την τραγική αυτή κατάληξη.

Είπα από την πρώτη στιγμή -και όχι μόνο με αφορμή αυτό το περιστατικό- ότι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία καθημερινά δίνει τη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη και της κοινωνίας, οφείλει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι Νόμοι, οι κανόνες εμπλοκής, η εκπαίδευσή τους.

Όταν έχεις μία τέτοιου είδους τραγική κατάληξη, οφείλεις -στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – να περιμένεις τις αρμόδιες Αρχές, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Έχουμε μία έρευνα σε εξέλιξη και από την πλευρά της Αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή, έχουμε δικογραφία που θα πάει στον Εισαγγελέα, έχουμε τον ιατροδικαστή που θα κάνει τη νεκροψία και όλα τα υπόλοιπα και περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξουν τα πράγματα.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όταν έχουμε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, πολλαπλασιάζονται, δυστυχώς, οι πιθανότητες να έχεις περιστατικά με τραγική κατάληξη. Και από την άλλη τονίζω για μία ακόμη φορά ότι η Αστυνομία οφείλει να λειτουργεί πάντοτε σταθμίζοντας την κατάσταση, τα περιστατικά, με βάση την εκπαίδευση και αυτά που ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής. Δε θέλω να προδικάσω τίποτα. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Καμία σκιά δε θα μείνει, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση από την πρώτη στιγμή πήρε την πορεία που θα έπρεπε να πάρει.

 

Τη Δευτέρα βγήκαν σε ανοιχτή διαβούλευση οι προδιαγραφές του ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού για τις κάμερες

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ακυρώσει πριν από περίπου έναν χρόνο έναν διαγωνισμό τοποθέτησης των καμερών. Χθες, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση των προδιαγραφών και των διαδικασιών, βγάλαμε τις προδιαγραφές αυτές σε δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία ένσταση και καμία επιφύλαξη για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ο διαγωνισμός. Μιλάμε για έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που θέλει το χρόνο του, θα ολοκληρωθεί μέσα στη θητεία.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να μην επαναλαμβάνονται αστοχίες

Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο και η δουλειά που γίνεται στο επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ θεωρούνται επιτυχίες αυτονόητες και οι όποιες αστοχίες της οδηγούν στην κατακραυγή. Δεν το λέω ως άλλοθι, διότι πρέπει συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι. Είχαμε έναν χειρισμό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ήταν ένας χειρισμός απαράδεκτος. Αποδόθηκαν σε υπηρεσιακό επίπεδο οι ευθύνες, έγινε η ΕΔΕ, καταλογίζονται οι ποινές, είναι θέμα ημερών να υπογραφούν. Δεν αφήσαμε την υπόθεση, σε καμία περίπτωση.

Δεν επαναλήφθηκαν οι ίδιες αστοχίες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Είχαμε πρόσφατα την απόπειρα να εισέλθουν στην χώρα φασίστες ακροδεξιοί από άλλες χώρες για την επέτειο των 10 ετών από τη δολοφονία στελεχών της Χρυσής Αυγής. 21 Ιταλοί συνελήφθησαν, κάποιοι ομοϊδεάτες τους από τη Βόρεια Ελλάδα μπλοκαρίστηκαν, αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες όπως έπρεπε. Σε καμία περίπτωση και κανένας νομίζω Έλληνας πολιτικός, δεν πρέπει να κρύβει τις αδυναμίες κάτω από το χαλί. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται.

 

Όταν βρίσκεται DNA σε ένα μαχαίρι που ταυτόχρονα έχει και αίμα του ανθρώπου που δολοφονήθηκε, τα συμπεράσματα θα τα βγάλει η Ανακρίτρια

 

Έχουμε ένα συγκεκριμένο εύρημα και υπήρχαν μία σειρά από πληροφορίες κατά τη διαδικασία και της προανάκρισης αλλά και μετά, διότι η Ελληνική Αστυνομία και η Αθλητική Βία και η Ασφάλεια δε θα παρατήσουν ποτέ την υπόθεση αυτή. Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοδήποτε στοιχείο που θα διαφωτίσει και θα είναι χρήσιμο να μη το κυνηγάμε, να μη το αξιοποιήσουμε. Δε βγάζουμε συμπεράσματα, πολύ περισσότερο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δε μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Η Ανακρίτρια θα έχει στα χέρια της τα ευρήματα, θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία, αυτή είναι που θα αποφασίσει πως θα κινηθεί η υπόθεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας