Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 3Γεραπετρίτης στο govnews: Ενιαία θεσμική «ομπρέλα» για την ακεραιότητα του αθλητισμού

Γεραπετρίτης στο govnews: Ενιαία θεσμική «ομπρέλα» για την ακεραιότητα του αθλητισμού

Χθες (7/12) στο ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο απολογισμός των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) για το 2022 και οι στοχεύσεις της -με ακόμα περισσότερα «εργαλεία» και πρωτοβουλίες- για το 2023.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο οποίος, μίλησε στο govnews για τη σημασία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αλλά και τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός, χθες, μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αξία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αθλητική ακεραιότητα αλλά και στις αξίες του ελληνικού αθλητισμού.

Ο κύριος Γεραπετρίτης, στον χαιρετισμό του, επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως η Ελλάδα, από το 2019, είναι «πρωτοπόρα στο συγκεκριμένο πεδίο αφού έχει καταφέρει να το αναδείξει ως ζήτημα αιχμής για το αθλητικό κίνημα».

Τονίζοντας, επιπλέον, ότι «για πρώτη φορά βρίσκονται συντονισμένες όλες οι αρχές οι οποίες δρουν στο πεδίο της αθλητικής ακεραιότητας».

Το γεγονός αυτό και τα θετικά αποτελέσματά του, προφανώς, αποτέλεσε οδηγό για την κυβέρνηση. Η οποία, ετοιμάζεται για το «επόμενο βήμα». Τη διεύρυνση των αντικειμένων που θα τεθούν υπό ενιαίο φορέα συντονισμού.

Με στόχο να μειωθούν -ως την εξάλειψή τους- όσα αποτελούν τροχοπέδη και να μεγιστοποιηθούν οι προϋποθέσεις και δυνατότητες αποτελεσματικών συνεργιών, έγκαιρης και έγκυρης αντιμετώπισης εκφυλιστικών φαινομένων στον αθλητισμό. Είτε στο επίπεδο της καταστολής, είτε -κυρίως- στο επίπεδο της πρόληψης.

«Ενιαία θεσμική «ομπρέλα» διυπηρεσιακού συντονισμού

Ο υπουργός, χαρακτήρισε ως «μια πάρα πολύ σπουδαία πρωτοβουλία» τη δημιουργία και δράση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας. Η οποία, «αναδεικνύει την προτεραιότητα της κυβέρνησης στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ακεραιότητα των αθλητικών γεγονότων.

Σήμερα το αθλητικό κίνημα υποφέρει από τρεις μεγάλες μάστιγες που είναι η διαφθορά που προκύπτει από τη χειραγώγηση, η αθλητική βία και το ντόπινγκ.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να ενώσει όλες αυτές τις δομές, έτσι ώστε με συντονισμό των υπηρεσιών, με αυστηρούς κανόνες, μ’ ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο να μπορέσουμε να έχουμε έναν αθλητισμό ο οποίος θα είναι αντάξιος των προσδοκιών μας και θα αναβαθμίσει, σ’ επίπεδο αρχών, όλο το αθλητικό κίνημα».

Πώς θα υλοποιηθεί η αναβάθμιση του αθλητισμού; Ο κύριος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο govnews, εξηγεί τον τρόπο: «Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεγάλοι πυλώνες που έχουν να κάνουν με την αθλητική βία, με τη χειραγώγηση αγώνων και με το ντόπινγκ είναι αντικείμενα ξεχωριστών φορέων, αρχών, της ύλης του υπουργείου.

Σκοπός νομίζω είναι να μπορέσουμε να συντονιστούμε, ώστε όλα αυτά να βρεθούν κάτω από μια ενιαία θεσμική “ομπρέλα”, η οποία να παρακολουθεί τα γεγονότα αυτά. Η ακεραιότητα του αθλητισμού εξαρτάται εν πολλοίς και από τους τρεις αυτούς πυλώνες.

Οπότε, νομίζω, είναι σκόπιμο να υπάρξει μία διαρκής αλληλεπίδραση για να μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε όχι μόνο τους κανόνες που διέπουν τα τρία αυτά πεδία αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες. Να έχουμε όχι μόνο καταστολή των φαινομένων διαφθοράς αλλά να έχουμε και πρόληψη στα πεδία αυτά».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.