Η Ελλάδα και η ΕΕ: 40 χρόνια συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

Ένας συλλογικός τόμος με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και πολιτικών από τον εκδοτικό οίκο «Eburon».

Έναν συλλογικό τόμο αφιερωμένο στα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών καθώς και πολιτικών κυκλοφόρησε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το «Wilfried Martens Centre for European Studies» και το γραφείο του ιδρύματος «Hanns Seidel» στην Αθήνα.

Η έκδοση με τίτλο «Greece and the EU», υπό την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικού συντονιστή του ΚΕΔΕΠΟΔ, Αντώνη Κλάψη, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Eburon».

Ο συλλογικός αυτός τόμος, επιχειρεί να παρουσιάσει μερικές από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της ελληνικής συμμετοχής, πρώτα στην ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση. Αναδεικνύει τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις και τα εμπόδια που χρειάστηκε να υπερβεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ αναδεικνύονται και μερικά από τα σημαντικά της επιτεύγματα.

Όπως επισημαίνει στην εισαγωγή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη είχε μια οριζόντια επίδραση στη χώρα. Στη σαραντάχρονη αυτή πορεία υπήρξαν βεβαίως παρανοήσεις και χαμένες ευκαιρίες, αλλά η ιστορική επιλογή συμμετοχής της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ δικαιώθηκε. Έτσι σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και να είναι σε θέση να αποτελέσει καταλύτη θετικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου τονίζει ότι η ελληνική συμμετοχή στην ΕΟΚ αποτέλεσε έναν βαθύ στρατηγικό προσανατολισμό στη σύνδεση της Ελλάδας με τον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο. Ο καθηγητής Μεταπολεμικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και γ.γ. του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να θεωρείται η ΕΕ δεδομένη από τους πολίτες της και υπογραμμίζει τη σημασία προστασίας και εξέλιξης της Ένωσης, κάτι που για την Ελλάδα θεωρεί ότι έχει υπαρξιακή αξία.

Ο Δημήτρης Καιρίδης εξηγεί γιατί η Ελλάδα, παρά την οικονομική πρόοδο που σημείωσε δεν κατάφερε τη επιδιωκόμενη οικονομική σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια περίοδο μεγάλων αναταράξεων που αναδεικνύουν την ανάγκη για μια πιο ενωμένη Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρόεδρος του Ιδρύματος «Hanns Seidel», Markus Ferber, αναφέρεται στις ελληνογερμανικές σχέσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ενώ επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ ενωμένη, που θα διαμορφώνει το διεθνές πολιτικό σκηνικό και να στέλνει σαφή μηνύματα στους γείτονες της και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομικής Σχολή του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, γράφει για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ελληνική έννομη τάξη.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Τσάκωνας, και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, εστιάζουν στη σημασία της Συνόδου του Ελσίνκι στην ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας, ενώ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔΙΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Τζιφάκης, αναφέρεται στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Σπύρος Ρουκανάς, εστιάζει σε οικονομικό-κοινωνικά δεδομένα που συνδέονται με την πορεία της χώρας στην ΕΕ. Οι Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νικόλαος Αποστολόπουλος, επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Σωτήρης Αποστολόπουλος, υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, βλέπουν την ελληνική διαχείριση της οικονομικής κρίση υπό το ευρωπαϊκό πρίσμα.

Ο επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μάνος Παπάζογλου, επισημαίνει τις αλλαγές που επέφερε η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Ειρήνη Καρζαμούζη, υπογραμμίζει πως η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ συνέβαλε στην εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα, γεγονός το οποίο αξιοποιήθηκε και στην την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας.

Ο διδακτορικός ερευνητής στο «European University Institute», Ιωάννης Xάλκος, εξηγεί πώς χτίστηκε η συναίνεση γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στη δεκαετία του 80, μια περίοδο στην οποία εστιάζει επίσης ο επίκουρος Καθηγητής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διονύσιος Χουρχούλης.

Ο επιμελητής του τόμου, Αντώνης Κλάψης κωδικοποιεί την πορεία της ελληνικής ένταξης και αναφέρεται σε σταθμούς της ελληνικής ευρωπαϊκής πορείας τονίζοντας πως παρά το ότι αρχικώς δεν υπήρχε συναίνεση για την προσχώρηση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στην πλειοψηφία του, αναγνώρισε τελικώς τα μεγάλα πλεονεκτήματά της. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που ακόμα και σήμερα στηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στην έκδοση, ο Αντώνης Κλάψης, επισημαίνει ότι η ευρεία θεματική προσέγγιση του ζητήματος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνθέτει ένα μωσαϊκό που δημιουργεί τη βάση μιας ακαδημαϊκής αλλά και δημόσιας συζήτησης για τη σημασία και τις προκλήσεις που το συνοδεύουν.

Η επέτειος των 40 ετών από την ελληνική συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αποτέλεσε την αφορμή μιας ολιστικής επισκόπησης της εθνικής μας πορείας στην ενωμένη Ευρώπη φιλοδοξώντας να συμβάλει στην καλύτερη κατανόησή της και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάλυσης για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More