Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΗ ΣΚΟΕ παρουσίασε το εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο για όπλα και σκοπευτήρια

Η ΣΚΟΕ παρουσίασε το εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο για όπλα και σκοπευτήρια

Παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποιήθηκε -στο Παγκρήτιο Στάδιο- η εκδήλωση της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΣΚΟΕ), για την παρουσίαση του εκσυγχρονισμένου -έπειτα από 24 χρόνια- νομοθετικού πλαισίου για τα όπλα σκοποβολής και τα σκοπευτήρια.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (17/1) (από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη) δόθηκαν, έπειτα από 24 χρόνια, λύσεις σε χρόνια προβλήματα και σημαντικά ζητήματα της κατοχής όπλων σκοποβολής. Ρυθμίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι όροι χρήσης, φύλαξης και μεταφοράς τους, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και προσαρμόστηκε η λειτουργία των σκοπευτηρίων στις ανάγκες της εποχής μας.

Στο πάνελ της παρουσίασης, μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, ήταν ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ Θανάσης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής ταμίας Νίκος Σαμιωτάκης, και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Γιώργος Σαλαβαντάκης και Ανταλκίδας Μαρκογιαννάκης.

Πέρα από την οικογένεια της σκοποβολής στην Κρήτη (σωματεία, μέλη, αθλητές και πρωταθλητές), παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΑΚ Ηρακλείου Λευτέρης Ζερβός, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» Νίκος Νταμπακάκης, και ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Σπυριδάκης.

Ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ -ο οποίος, ανέλυσε τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει η νέα ΚΥΑ- εξήρε τη συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, καθώς και την αρμόδια Υπηρεσία της Κρατικής Ασφάλειας. Ευχαριστώντας για τις ενέργειές τους, ώστε η ελληνική σκοποβολή να αποκτήσει σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας.

Τι αλλάζει με την νέα ΚΥΑ:

1) Επικαιροποιείται και διευρύνεται ο κατάλογος των όπλων, που αδειοδοτούνται ως όπλα σκοποβολής.

2) Επιτρέπεται άνευ αδείας η αγορά και κατοχή αεροβόλων όπλων και βαλλιστρίδων σκοποβολής  από κηδεμόνα ανήλικου αθλητή ή συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και 2ου βαθμού, ο οποίος φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τη φύλαξη και μεταφορά τους από και προς το σκοπευτήριο.

3) Δεν απαιτείται πλέον άδεια για την κατοχή σκοπευτικών βοηθημάτων, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιούνται σε όλα τα νομίμως κατεχόμενα όπλα.

4) Δεν απαιτείται πλέον άδεια κατοχής βαλλιστρίδων σκοποβολής για τους αθλητές σκοποβολής, εφόσον επιτρέπονται από τους κανονισμούς του αθλήματος και αποτελούν αναπόσπαστο αθλητικό εξοπλισμό των αθλουμένων στο άθλημα της σκοποβολής με βαλλιστρίδα.

5)   Διευρύνεται ο αριθμός των ραβδωτών όπλων, που δύναται να κατέχει κάθε αθλητής από πέντε (5) σε οκτώ (8).

6) Περιορίζεται η γραφειοκρατία:

  • οι χορηγηθείσες άδειες κατοχής όπλων ισχύουν πλέον για πέντε (5) αντί των τριών (3), που ίσχυε ως τώρα,
  • οι άδειες θεωρούνται ανά δώδεκα (12) μήνες, αντί έξι (6) που ίσχυε ως τώρα.

7) Επικαιροποιείται σύμφωνα  με τους ευρωπαϊκούς κανόνες το πλαίσιο αγοράς και κατοχής εξαρτημάτων  και ανταλλακτικών μερών των όπλων σκοποβολής:

  • μέχρι σήμερα απαιτούνταν άδεια για τα πάντα,
  • τώρα πλέον απαιτείται άδεια μόνο για την αγορά και κατοχή κλείστρου, κάννης και βάσης, που φέρουν σειριακό αριθμό.

8) Αυξάνεται η ποσότητα φυσιγγίων που επιτρέπεται να κατέχουν οι σκοπευτές από πεντακόσια (500) σε χίλια (1.000) ανά κατεχόμενο όπλο, με ανώτατο όριο τις 3.500 φυσίγγια.

9) Εισάγεται νέα πρόβλεψη για τους αθλητές μέλη Εθνικής ή Προεθνικής ομάδας, στους οποίους η ΣΚΟΕ δύναται να χορηγεί  επιπλέον των ανωτέρω για προπονήσεις και αγώνες έως 2.000 φυσίγγια ανά κατεχόμενο όπλο, με ανώτατο όριο τις 5.000 φυσίγγια.

10) Επίσης, σε εξαιρετικά διακριθέντες αθλητές (Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους ή Πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές) η ΣΚΟΕ μπορεί να χορηγεί επιπλέον μέχρι 10.000 φυσίγγια.

11) Για πρώτη φορά εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη η εισαγωγή-εξαγωγή και μεταφορά όπλων, φυσιγγίων και παρελκόμενων σκοποβολής από χορηγούς-εκθέτες για διαφημιστικούς σκοπούς και επίδειξη.

12) Επιτρέπεται στα αθλητικά σωματεία να διαθέτουν όπλα και φυσίγγια σε σκοπευτές άλλων σωματείων για προπονήσεις και αγώνες, κάτι που στο παρελθόν απαγορευόταν ρητά.

13) Γίνεται πρώτη φορά πρόβλεψη για τον σκοπευτικό τουρισμό και πλέον αλλοδαποί σκοπευτές, που έρχονται στη χώρα μας για τουρισμό ή αναψυχή, δύνανται να ασκούνται σε δημόσια ή σωματειακά σκοπευτήρια με τα όπλα τους, ή αυτά που τους διαθέτουν τα αθλητικά σωματεία.

14) Εισάγεται η έννοια του προσωρινού δελτίου αθλητικής ιδιότητας 48 ωρών, το οποίο χορηγείται σε υποψήφιους αθλητές σκοποβολής για την είσοδό τους σε αθλητικές σκοπευτικές εγκαταστάσεις, προς τον σκοπό εξοικείωσης με τα αγωνίσματα της σκοποβολής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας