Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 2Μάντσεστερ Σίτι: «Δεν έχασαν τον ύπνο τους» μόνο οι «Πολίτες»

Μάντσεστερ Σίτι: «Δεν έχασαν τον ύπνο τους» μόνο οι «Πολίτες»

Η τετράκις -στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις της Premier League- πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, βρίσκεται στη δίνη ενός σοβαρού σκανδάλου με πολυεπίπεδες συνέπειες και αρκετούς -εκτός από τα στελέχη και τους φίλους ομάδας- να «έχουν χάσει τον ύπνο τους».

Μετά από τετραετή έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής, κατηγορείται για περισσότερες από 100 οικονομικές παραβιάσεις στη διάρκεια εννέα χρόνων (2009-2018) και -αν κριθεί ένοχη- αντιμετωπίζει από υψηλότατο (κάποιων εκατομμυρίων) πρόστιμο μέχρι και ποινή αποβολής από το πρωτάθλημα της 1η κατηγορίας στην Αγγλία.

Αν -σε περίπτωση ενοχής- της επιβληθεί η ανώτατη ποινή, όπως ζητούν οι περισσότερες ομάδες της λίγκας, τότε πιθανότατα θα οδηγηθεί στην 5η τη τάξει κατηγορία (National League). Γιατί στις τρεις προηγούμενες (Championship, League One, League Two) της English Football League (EFL) -σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph- δεν υπάρχει… θέση για να βολευτεί.

Η υπόθεσή της θα εξεταστεί από ανεξάρτητη ειδική επιτροπή, της οποίας τα μέλη «θα διοριστούν από τον ανεξάρτητο πρόεδρο της Δικαστικής Επιτροπής της Premier League. Οι διαδικασίες ενώπιον της επιτροπής θα είναι εμπιστευτικές» και η διοργανώτρια «μέχρι νεοτέρας δεν θα κάνει περαιτέρω σχόλια» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας (6/2).

Ξαναζεί τον εφιάλτη του 2020 αλλά χωρίς εμφανή «έξοδο κινδύνου»

Τα δεδομένα δείχνουν να είναι από εξόχως επιβαρυντικά ως καταδικαστικά για τους «Πολίτες». Έχουν στοιχειοθετηθεί εναντίον τους κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για πληρωμές σε παίκτες κάτω των 18 (παράνομη πρακτική), «μαγειρεμένα» έσοδα από χορηγικές συμφωνίες και έμμεσες πληρωμές συμβολαίων.

Παραβίασαν, ανάμεσα σε άλλους κανονισμούς, το Οικονομικό «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play) της UEFA, αν και -εκτός από τη Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και- οι κανονισμοί της Premier League επιβάλλουν την τήρησή του. Δεν συμμορφώθηκαν με τις διατάξεις για το κέρδος και τη βιωσιμότητα, δεν τήρησαν τους κανονισμούς για την παροχή οικονομικών στοιχείων. Κρίνεται πολύ επιβαρυντικό -και «μυρίζει» ενοχή- το γεγονός ότι χρειάστηκε δικαστική εντολή για να παράσχουν στην ερευνητική επιτροπή στοιχεία.

Τ’ αγγλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές και μάλλον καταδικαστικού χαρακτήρα περιπτώσεις -την οποία αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel- αφορά τον προπονητή της Σίτι, την περίοδο 2009-2013, Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Από τον σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν και το «Abu Dhabi United Group» που κατέχει το 80% του «City Football Group» (ιδιοκτήτη των «Πολιτών») πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του στη Σίτι με 1,6 εκατ. ευρώ. Από τον σεΐχη και το «Abu Dhabi United Group» (ως ιδιοκτήτη της ομάδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «Al Jazeera») πληρωνόταν -ως σύμβουλός της- με 1,9 εκατ. Οι «Times» αποκάλυψαν σχετικά τιμολόγια της εταιρείας (ITS) του Μαντσίνι.

Έτερη -επίσης καταδικαστικού χαρακτήρα- περίπτωση αφορά τα έσοδα από τη χορηγία στη φανέλα, το γήπεδο και την ακαδημία της Σίτι. Επίσημα τα 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο, έβγαιναν από το ταμείο της Etihad Airways. Από email που «είδε το φως της δημοσιότητας» (με τα «Football Leaks») αποδεικνύεται πως η αεροπορική εταιρεία πλήρωνε τα 9 εκατ. και τα υπόλοιπα προέρχονταν από το «Abu Dhabi United Group».

Ο Λετερμέ «έβγαλε στον τάκο» Σίτι και UEFA

«Καταδικαστικός» ήταν για τους «Πολίτες» αλλά και την UEFA, ο επικεφαλής του τμήματος της Συνομοσπονδίας που είχε ερευνήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, Ιβές Λετερμέ. Δήλωσε βέβαιος πως η Σίτι έχει «κάνει μία μεγάλη απάτη» και «βρομιές». Από τα «πυρά» του δεν γλίτωσε ούτε η UEFA.

Συγκεκριμένα, είπε: «Έχουμε πολλά και σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία, εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι. Είμαι σίγουρος ότι έχουν κάνει μία μεγάλη απάτη. Τα λεφτά των χορηγών ήταν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του συλλόγου.

Χρησιμοποίησαν μία στρατιά από νομικούς συμβούλους και δικηγόρους, προκειμένου αυτά τα χρήματα να μην φανούν και να μπορούν να κάνουν άνετα τις βρομιές τους.

Η τωρινή έρευνα της Premier League είναι καλύτερη και πιο σοβαρή και φτάνει πολύ βαθιά. Δεν θυμίζει σε πολλά αυτή που είχε κάνει η UEFA πριν μερικά χρόνια»…

Να θυμίσουμε πως οι «Πολίτες» έχουν βεβαρυμένο παρελθόν και έχουν «ξαναζήσει το έργο», μόνο που την προηγούμενη φορά είχε -γι’ αυτούς- happy end. Η UEFA τους είχε επιβάλει -πριν από δύο χρόνια (Φεβρουάριο του 2020)- διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προσέφυγαν στο CAS και πέτυχαν να απαλειφθεί η ποινή. Όχι γιατί αθωώθηκαν αλλά γιατί τ’ αδικήματα είχαν παραγραφεί.

Τιμωρήθηκαν, πάντως, με πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για «κατάφωρη περιφρόνηση». Οι δικαστές αποφάνθηκαν πως η μη συνεργασία της Σίτι με τους ανακριτές έπρεπε να «καταδικαστεί με εμφατικό τρόπο». Το δυστύχημα για τους «Πολίτες» και τον σεΐχη είναι ότι στην Premier League δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός μεταξύ τέλεσης και εκδίκασης των παρανομιών, άρα δεν υπάρχει παραγραφή…

Τον Νοέμβρη του 2021 οι «Times» είχαν αποκαλύψει πως η Σίτι είχε συνάψει μια «περίεργη» συνεργασία με μια μυστηριώδη νεοσύστατη εταιρεία κρυπτονομισμάτων, της οποίας τα ονόματα των στελεχών δεν μπορούσαν να εντοπιστούν στο διαδίκτυο.

Ο ιδρυτής της 3KEY, Όλιβερ Τσεν, είχε πει πως η συνεργασία με τη Μάντσεστερ Σίτι θα λάβει χώρα σε «περιοχές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο ερευνητής συγγραφέας και blogger, Μάρτιν Κάλανταϊν, είχε χαρακτηρίσει το θέμα «κάτι παραπάνω από λίγο ασυνήθιστο» και αναρωτήθηκε «με ποιον μίλησε» η Σίτι.

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες οι… καραμπόλες, οι -πλην της Σίτι- υπόλογοι και η κατάληξη

Εκτιμούμε ότι δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος/α πως η υπόθεση είναι πολυεπίπεδη και πολυπαραγοντική. Με αρκετές παραμέτρους, μπόλικα ερωτηματικά, «πονοκεφάλους» για πολλούς αλλά και «γόρδιους δεσμούς».

Η Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί «βαρύ χαρτί» για την ποδοσφαιρική βιομηχανία της Premier League. Θ’ αποφασίσει η διοργανώτρια να «κάψει» έναν τέτοιον «άσο», να «κλείσει» μια τέτοια πηγή εσόδων (και για το κράτος) και προστιθέμενης αξίας; Αν δεν το κάνει μήπως η χασούρα αποδειχτεί μεγαλύτερη από τα οφέλη; Μπορεί να υπάρξει «χρυσή τομή»;

Τι στάση θα κρατήσουν οι χορηγοί της κατηγορούμενης; Μεταξύ των οποίων οι Puma, Sony, Nissan, EA Sports, Unilever.

Είναι πραγματικά άμοιρη ευθυνών η διοργανώτρια ή μήπως συνένοχη γιατί κωλυσιεργούσε; Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, ανέφερε -σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- πως είχε επισημάνει την παραβατική συμπεριφορά (και) της Σίτυ από το 2017. Χαρακτηρίζοντας απίστευτο το γεγονός ότι πέρασαν τόσα χρόνια για να τη «βγάλουν στη σέντρα».

Είναι μόνο οι «Πολίτες» παραβάτες; Κατά τον Τέμπας υπάρχουν προς διερεύνηση περισσότερες υποθέσεις…

Κάποια από τα αδικήματα αφορούν και την ποινική δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές της Αγγλίας. Θα ασχοληθούν και αυτές ή η υπόθεση θα μείνει στις… τέσσερις γραμμές του γηπέδου; Είτε στη μια, είτε στην άλλη περίπτωση τ’ «απόνερα» θα είναι αρκετά.

Όσα καταγγέλλονται αφορούν μόνο προσπάθειες αύξησης κερδών, για εταιρείες και πρόσωπα, ή και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»;

Η βρετανική κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει- πριν από περίπου έναν χρόνο- την πρόθεσή της να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Να δημιουργήσει το «Independent Regulator for English Football» (IREF), ν’ αυξήσει τους ελέγχους κ.α. Έχουν βάσει τ’ αγγλικά δημοσιεύματα που συσχετίζουν τα παραπάνω με την πειθαρχική δίωξη της Σίτι;

Θα επηρεάσει και αν ναι πώς όλο αυτό την Premier League; Στην οποία θυμίζουμε ότι μόνο τρεις ποδοσφαιρικές εταιρείες ανήκουν σε Άγγλους (Μπράιτον, Τότεναμ, Μπρέντφορντ). Η Νότιγχαμ Φόρεστ ανήκει στον Έλληνα επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, και οι υπόλοιπες σε Αμερικανούς, Άραβες, Κινέζους, κ.α.

Το κανονιστικό πλαίσιο της Premier League, σε αντίθεση με αυτό της UEFA, δεν «αφήνει παράθυρο» για παραγραφή. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα διορθώσει το «λάθος»; Αν ναι με τι αντίκτυπο, αν όχι πως θα πείσει ότι θέλει να προστατεύσει το άθλημα και να διαφυλάξει τη νομιμότητα;

Την περασμένη Άνοιξη ο σεΐχης, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Γεγονός που δυσαρέστησε (και) τη Βρετανία. Το «σεντράρισμα» της Σίτι σχετίζεται, άραγε, με αυτό το γεγονός;

Να θυμίσουμε ότι -μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της δύσης- ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, εξαναγκάστηκε (πάγωμα λογαριασμών, αποχώρηση χορηγών κλπ.) σε αποχώρηση, δηλαδή αποπέμφθηκε από το βρετανικό ποδόσφαιρο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.