Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕπίσκεψη Μπλίνκεν: Ενέργεια, άμυνα, ελληνοτουρκικά και Βαλκάνια τα βασικά θέματα της ατζέντας

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Ενέργεια, άμυνα, ελληνοτουρκικά και Βαλκάνια τα βασικά θέματα της ατζέντας

Κάθε επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στη Ελλάδα αποτελεί σημαντική είδηση, καθώς περιλαμβάνει συμφωνίες που αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Η παρουσία όμως του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

Και αυτό, διότι έρχεται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και «πυλώνα» σταθερότητας στην «εύθραυστη» περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσογείου.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται την Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο για τα κεντρικά Βαλκάνια, καθώς η Σερβία, το Κόσοβο και η Αλβανία, βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις ισορροπίες σε ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας και την Τρίτη θα συμμετάσχει στον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Εκτός από τον ομόλογό του Νίκο Δένδια θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή, αλλά αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας, που θα συμβάλει καθοριστικά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στις έρευνες της ExxonMobil στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς ο Αμερικανικός κολοσσός αναμένεται να εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και αναμένεται να αποφασίσουν την επέκταση των ερευνών και στα Νότια της Μεγαλονήσου.

Παράλληλα, οι κύριοι Δένδιας και Μπλίνκεν θα συζητήσουν αναλυτικά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την  χώρα μας να συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών και στην βοήθεια των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν σε μια στιγμή άστεγοι, χωρίς φαγητό και νερό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά προ ημερών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την άμεση αντίδραση της Ελλάδας.

Να σημειωθεί, ότι πριν την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Τουρκία και τις πληγείσες περιοχές και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν την παρουσία τους τόσο στην Κρήτη και την Σούδα, όσο και στην Αλεξανδρούπολη.

Βασική επιδίωξη της χώρας μας είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και την προμήθεια 20 + 20 υπερσύγχρονων μαχητικών «Stealth» 5η γενιάς F-35.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο GOV NEWS, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις για τα F-35 κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσουν οι κύριοι Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν αμέσως μετά την συνάντησή τους της προσεχή Τρίτη.

Σημαντικό «κομμάτι» των συζητήσεων και συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αφιερωθεί στην οικονομία και στις επενδύσεις, που αναμένεται να κάνουν στην χώρα μας μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες.

Είναι γνωστό, πως Αμερικανοί επιχειρηματίες σκέπτονται πολύ σοβαρά να επενδύσουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ στην χώρα μας σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στον τουριστικό τομέα.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που θέλει να επιλύσει η Αμερικανική διπλωματία, όπως προαναφέραμε, είναι η «φωτιά» που έχει «ανάψει» στα κεντρικά Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Σερβίας, του Κοσόβου και της Αλβανίας.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ελλάδα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και να προωθήσει την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Ελλάδα θα καλυφθεί από όλα τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης των ΗΠΑ, γεγονός που θα συμβάλει στην προβολή την χώρας μας εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν μεγάλα τουριστικά γραφεία, ότι το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για διακοπές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και ήδη χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας μας, με αγαπημένους προορισμούς την Κρήτη και την Σαντορίνη.

Φυσικά το σύνολο των τουριστών από τις ΗΠΑ περνά από την Αθήνα προκειμένου να επισκεφθούν τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Επομένως, η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.