Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟικονομία: Ένα «βήμα» πριν την Επενδυτική Βαθμίδα η Ελλάδα

Οικονομία: Ένα «βήμα» πριν την Επενδυτική Βαθμίδα η Ελλάδα

Όποιος πριν από 6-7 χρόνια έλεγε ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg θα «αποθέωνε» την εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, μάλλον θα του συνιστούσαν να «κοιταχτεί» σε ένα καλό γιατρό.

Και όμως, η λελογισμένη οικονομική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία 3,5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, έθεσε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, προκαλώντας θετικά σχόλια, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από όλους τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης.

Η πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημάνθηκε και από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, που συνήθως είναι πολύ αυστηρός κριτής των οικονομικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά, στον τίτλο του σχετικού κειμένου το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα γίνεται μια αναδρομή από το 2015, όπου η Ελλάδα βρέθηκε με το ενάμιση πόδι εκτός ευρωζώνης, μέχρι τις ημέρες μας, που η ελληνική οικονομία είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί στην Επενδυτική Βαθμίδα.

Το γεγονός πως, η Ελλάδα βρίσκεται μισό βήμα από την Επενδυτική Βαθμίδα, άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα», τόνισε με ανάρτησή του στα αγγλικά στο Twitter, ο πρωθυπουργός.

Το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώθηκε χθες και στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον κ. Μητσοτάκης να επισημαίνει με έμφαση ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας».

Με λίγα λόγια, οι οίκοι αξιολόγησης, οι εταίροι μας στις Βρυξέλες, το Bloomberg και ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλουν την είσοδο της Ελλάδας στην Επενδυτική Βαθμίδα, γεγονός που θα σημάνει την «εκτόξευση» των επενδύσεων στη χώρα μας και την περαιτέρω  σημαντική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης υπογράμμισαν στο GOV NEWS, ότι η Επενδυτική Βαθμίδα μπορεί να έρθει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στη χώρα μας, ακόμη και πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Αν και οι οίκοι αξιολόγησης δεν θέλουν να αναμιγνύονται σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα κρατών, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στην Επενδυτική Βαθμίδα πριν από τις εκλογές στο τέλος Μαΐου», τόνισε χαρακτηριστικά, στο GOV NEWS στέλεχος της κυβέρνησης που γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, η ένταξη της Ελλάδας στην Επενδυτική Βαθμίδα, θα φέρει ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας, χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και σταθεροποίηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της γειτονικής Ιταλίας.

Παράλληλα, θα σημάνει περισσότερες επενδύσεις ξένων κολοσσών στη χώρα μας και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.